Scheidsrechtersbaas in Kroatië stapt op na schandaal: 'VAR-audio gesimuleerd'

1 maart - 20:05
1

In Kroatië is scheidsrechtersbaas Bruno Marić opgestapt na een VAR-schandaal. De bestuurder diende zelf zijn ontslag in bij de voetbalbond, zo valt te lezen op de officiële kanalen. Marić speelde een gesimuleerde VAR-audio af na het duel tussen Osijek en Dinamo Zagreb, maar hij kwam in opspraak nadat de originele versie uitlekte.

Dinamo Zagreb wist in de slotfase een 2-1 achterstand om te zetten in een 2-3 overwinning dankzij penalty's in de 87ste minuut en 99ste minuut. Deze beslissingen van arbiter Mario Zabec kwamen onder druk te staan. Hierdoor besloot Marić een dag later een persconferentie te beleggen om uitleg te geven over deze beslissingen.

Op het persmoment liet de scheidsrechtersbaas de VAR-audio van de wedstrijd horen en hierop was te horen dat de arbitrage van dienst rustig met elkaar communiceerde over deze beslissingen. "Je hoorde de opname vanuit de VAR-kamer, waar het altijd stressvol is. Vooral in de slotfase van de wedstrijd, als de moeilijkste beslissingen moeten worden genomen", aldus Marić, geciteerd door het Kroatische medium Dnevnik.

Deze week, zes maanden na de wedstrijd, lekte echter de originele VAR-audio uit en dus kwam de positie van Marić onder vuur te liggen. Op deze chaotische opname is een hoop geschreeuwd en gevloek te horen. De Kroatische voetbalbond heeft donderdag laten weten dat de VAR-audio tijdens het duel tussen Osijek en Dinamo Zagreb was gesimuleerd. Dit leidde tot het vertrek van Marić. De originele audio van de VAR mocht niet openbaar gemaakt worden volgens de bond, want dat zou in strijd zijn met de FIFA-regels.