Liverpool, Manchester City en Arsenal voor eindsprint naar Premier League-titel

Liverpool, Manchester City en Arsenal voor eindsprint naar Premier League-titel

16 februari - 19:08 Laatste update: 17 februari - 15:50
4

Billie Billiet

Drie grootmachten uit de Premier League, twee punten, slechts één winnaar. En dat mag je letterlijk aftellen. Krijgt een Rode Duivel een hoofdrol tijdens de laatste spurt of knarsen de tanden van Jürgen Klopp een laatste keer? Liverpool FC, Manchester City en Arsenal lijken de titelstrijd te verzorgen in het Premier League-seizoen 2023/2024. VoetbalPrimeur.be vat de situatie nog eens samen.

Het is exact tien jaar geleden dat de Premier League er bovenin nog zo spannend uitzag. Voor de 25e speeldag in 2013/2014 was het verschil tussen de nummer één en de nummer drie ook twee punten. Het huidige seizoen zal door de liefhebbers ongetwijfeld gebruikt worden als een argument dat het simpelweg de beste competitie is … Ongelijk kunnen we ze niet geven. Ter vergelijking: In de Bundesliga en de Ligue 1 heb je een verschil van twaalf punten tussen nummer één en drie, in de Serie A zijn dat er acht en in Spanje is er een verschil van tien punten tussen Real Madrid en Barcelona. Maar ook de onderliggende statistieken bij Liverpool, Man City en Arsenal vallen op. De mannen van Klopp wisten al 55 keer het net te vinden, De Bruyne en co scoorde er 56 en Leandro Trossard zag zijn ploeg al 53 keer scoren. Verdedigend doet Arsenal het dan net wat beter. De verdediging van Mikel Arteta slikte slechts 22 doelpunten. Liverpool en City respectievelijk 23 en 25. 

The last dance voor Klopp?
Momenteel prijkt Liverpool FC op nummer één met slechts twee nederlagen op de teller. Dat hadden waarschijnlijk weinigen voorspeld na de teleurstelling van vorig seizoen. Afgelopen zomer lag er ook nog eens een stevige opgave op het bureau van Klopp. De Duitse manager moest een middenveld in twee maanden tijd vervangen. Dominik Szoboszlai, Alexis Mac Allister, Ryan Gravenberch en Wataru Endo waren de uitverkorenen. Na het mislopen van zowel Romeo Lavia als Moises Caicedo bleken het toch opnieuw geslaagde transfers. Een extra pluim op de hoed van Klopp. Zeker als je weet dat de Duitser het drietal meteen op knappe wijze integreerde in de ploeg. Op 26 januari werd duidelijk dat dit een van de laatste kunstjes van Klopp bij Liverpool zou zijn. De Duitse manager verlaat The Reds na negen jaar aan het einde van het seizoen. Of hij het ultieme afscheid krijgt met zijn Liverpool is nog de vraag … Anfield davert als nooit tevoren en de Kopites kijken alvast rijkhalzend toe.

The Reds spelen dit seizoen, na het gesukkel van vorig seizoen, opnieuw goed voetbal. Nog belangrijker, ze hebben weer een zekere regelmaat gevonden met een aantal knappe reeksen. Een geoliede machine is het echter nog niet. Het veelvoud van blessures slurpt die olie voor een stuk op, maar daar heeft zowat elke ploeg last van. Toch slaagt Liverpool er opnieuw in om ploegen bij de keel te grijpen. We herinneren ons het thuisduel tegen Chelsea. Liverpool won die wedstrijd met 4-1, mede dankzij een schitterende Conor Bradley (vervanger van de geblesseerde Trent Alexander-Arnold). De prestatie van de jonge Ier is een bewijs voor de sterkte van de kern. Gepolijst was het niet, maar het voelde toch aan als een overrompeling. Niet toevallig dat dit de eerste Premier League wedstrijd was nadat Klopp zijn afscheid had aangekondigd. En het moet gezegd … Van alle drie de titelkandidaten lijkt Liverpool de enige ploeg te zijn die haar hoogste versnelling nog niet gevonden heeft. Of ze dat alsnog zullen doen, valt af te wachten.  

Noteer deze wedstrijden van Liverpool met stip in uw agenda:

10/03: Manchester City (H)
17/03: Everton (A)
06/04: Manchester United (A)
04/05: Tottenham (H)
11/05: Aston Villa (A)

De Bruyne inspireert
De verwachtingen waren hooggespannen voor de titelverdediger Manchester City aan het begin van het seizoen, en terecht. Echter, de weg naar behoud van hun kampioenschap lijkt ditmaal hobbeliger dan voorheen. Kevin De Bruyne en co bevinden zich na 23 wedstrijden op de tweede plaats, twee punten achter de leiders, zij het met een wedstrijd minder gespeeld. Hun seizoen begon met een sterke reeks van negen overwinningen in de eerste elf wedstrijden, maar daarna kwam een periode van moeilijkheden met gelijke spelen en een nederlaag tegen Aston Villa. De ploeg van Unai Emery overklaste Manchester City op alle vlakken. Het was een duel om snel te vergeten. Het feit dat ze maar liefst 22 doelpogingen tegen moesten slikken, een negatief record voor Pep Guardiola tijdens zijn 281 Premier League-wedstrijden, zal ongetwijfeld als een harde klap zijn aangekomen. De afwezigheid van Kevin De Bruyne was die avond wel erg zichtbaar. Zijn terugkeer tegen Newcastle United bracht niet alleen een overwinning, maar ook een boost in het zelfvertrouwen van het hele team. Het lijkt erop dat met De Bruyne weer in de gelederen, samen met Haaland, Manchester City langzaam maar zeker haar dominante vorm begint te hervinden. Hun recente reeks van zes opeenvolgende overwinningen getuigt van deze hernieuwde kracht.

De recente overwinning op Brentford, een team dat bekend staat om zijn sterke thuisprestaties, versterkt het geloof in de vorm van Manchester City. Door de overwinning op de 23e speeldag zijn ze slechts het tweede team geworden dat vier uitwedstrijden op rij heeft gewonnen in de Premier League, na Manchester United in 2020. Deze prestatie benadrukt niet alleen hun dominantie op het veld, maar ook hun vermogen om zelfs op lastige terreinen de drie punten te pakken. Can they do it on a cold night in Stoke? Wel, ze kunnen het alvast op een winderige maandagavond op Brentford. Het momentum lijkt aan de zijde van City te zijn.

Noteer deze wedstrijden van Manchester City met stip in uw agenda:

17/02: Chelsea (H)
03/03: Manchester United (H)
10/03: Liverpool (A)
31/03: Arsenal (H)
20/04: Tottenham (A)

Arsenal moet tempo volhouden
Arsenal, bijna-winnaar van het vorige seizoen, koestert ook de hoop om met een Premier League-titel eindelijk weer te triomferen. Hoewel ze vorig seizoen indruk maakten en lang in de race waren, moesten ze uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. Ook dit seizoen lijkt Arsenal een serieuze kanshebber te zijn. Na een sterke start van het seizoen werden ze tegen het einde van 2023 geplaagd door een reeks van vier nederlagen in hun laatste tien Premier League-wedstrijden. Deze mindere reeks werd echter gevolgd door een recente opleving. Arsenal moeit zich dan ook weer in de debatten. Vier opeenvolgende overwinningen, waaronder indrukwekkende resultaten tegen Liverpool en West Ham. In beide wedstrijden bleek Leandro Trossard een van uitblinkers. Tegen Liverpool wist hij als invaller de verlossende 3-1 binnen te trappen. Tegen West Ham was hij overal op het veld en wist hij voor de rust de vierde binnen te trappen. 

We kunnen Arteta enkel aanraden om gebruik te maken van de unieke kwaliteiten van Trossard. De Rode Duivel en Arsenal lijken de teugels opnieuw vast te pakken na een moeilijke periode aan het einde van het jaar. De ploeg van Spanjaard zal hoe dan ook een  opmerkelijke reeks moeten neerzetten tussen nu en het einde van het seizoen. Arsenal heeft eerder bewezen dit te kunnen, maar vorig seizoen bewees het ook dat ze naar het einde van het seizoen het gaspedaal niet meer vonden.

Noteer deze wedstrijden van Arsenal met stip in uw agenda: 

24/02: Newcastle (H)
16/03: Chelsea (H)
31/03: Manchester City (A)
27/04: Tottenham (A)
11/05: Manchester United (A)