De winterse vertrekwensen van Union: moordende programma gooit slot op de poort

De winterse vertrekwensen van Union: moordende programma gooit slot op de poort

9 januari - 13:00

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke vertrekkers aan bod. Vandaag: Union Saint-Gilloise.

Statistieken Union na 20 speeldagen
Positie: 1e
Punten: 48
Doelpuntensaldo: 44-20

Samenvatting
Laat het voor eeuwig en altijd een wijze les wezen: schrijf Union Saint-Gilloise niet af. Na een brede uitstroom aan topmateriaal op de zomermarkt leken de mooiste jaren (eventjes) achter de rug te liggen. Niets blijkt minder waar! Integendeel, ook 2024 is de traditieclub ingedoken als titelfavoriet. Alexander Blessin hanteert zijn eigen penseel, maar zijn werk oogt even fris en onverzettelijk als dat van voorgangers Felice Mazzu en Karel Geraerts. De verwezenlijkingen zijn zelfs straffer dan ooit tevoren. Herfstkampioen, Europese overwintering, meeste gemaakte doelpunten, op één na minst gevloerde verdediging (na Club Brugge) … Op een valse noot tegen KV Mechelen na (4-0) konden enkel de absolute topploegen af en toe eens hun voet naast Union zetten. Maar er helemaal overheen? Dat zullen ze in 2024 moeten bewijzen.

Vertrekwensen
Het elftal van Union valt eigenlijk in twee helften te snijden. Het geraamte achteraan, met vuile-meter-loper Charles Vanhoutte erbij gerekend, staat als een huis. Daar voert Blessin dan ook nauwelijks veranderingen door, op de vier basisplaatsen van Fedde Leysen na dan. Daardoor komt bijvoorbeeld Ross Sykes een pak minder in het stuk voor dan tijdens zijn debuutjaar. Andere oorden opzoeken dan maar? Het zou niet verbazen mocht Union daar een stokje voor steken, aangezien de spoeling in de defensie eerder dunnetjes is. Bovendien is het programma na Nieuwjaar nog moordend. Vanaf volgende week woensdag tot eind februari moet Union liefst tien keer in actie komen!

Het oorlogsschip moet dan ook over voldoende vuurkracht beschikken. Hoger op het veld is dat ook het geval. Op de vleugels en vooraan laat Blessin zijn kornuiten elkaar geregeld afwisselen. Mohamed Amoura, Dennis Eckert Ayensa, Gustaf Nilsson en Kevin Rodriguez: alle mogelijke partnerschappen zijn wel al eens aan bod gekomen. Daardoor moeten Elton Kabangu en Henok Teklab zich misschien wel zorgen maken. Zelfs onder de vele probeersels van Blessin kregen zij zelden de kans om zich te tonen. In hun geval zou een vertrek tijdens de winterse transferperiode eventueel bespreekbaar zijn, al dan niet op huurbasis.