Brazilië herdenkt Pelé: boodschap van de paus, Cristo Redentor schittert in Rio

Brazilië herdenkt Pelé: boodschap van de paus, Cristo Redentor schittert in Rio

30-12-2023 11:14

In Brazilië zijn vrijdag massaal indrukwekkende eerbetuigingen gebracht aan Pelé, die op 30 december 2022 overleed. Vooral in Santos, de bakermat van zijn iconische voetballoopbaan, stond men stil bij de legendarische aanvaller van weleer. 

In Santos werd een mis gehouden in het museum waarin de carrière van Pelé werd herdacht. De drievoudig wereldkampioen (1958, 1962 én 1970) rust in Santos, in een mausoleum dat sinds de opening afgelopen mei al door duizenden is bezocht. De gelijknamige voetbalclub, waar Pelé tussen 1956 en 1974 furore maakte, deelde een video, getiteld: 'Een jaar zonder Edson, maar Pelé is eeuwig', doelend op zijn hele naam Edson Arantes do Nascimento. 

Vanuit Estádio Urbano Caldeira, de thuishaven van Santos, liet Edinho (een van zijn kinderen) een dozijn witte ballonnen de lucht in. De fraaie geste van de zoon van Pelé werd door Santos op sociale media geplaatst. In de Brazliaanse kuststad werd eerder deze maand ook een Johan Cruijff Court geopend, als eerbetoon aan Pelé. 

In Rio de Janeiro vond eveneens een ceremonie plaats, op het wereldberoemde standbeeld van Christus de Verlosser. Bij zonsondergang kleurde het beeld in groen, geel, wit en blauw. Ook werd er een boodschap van paus Franciscus voorgelezen. 'De herinnering aan de 'Koning van het voetbal blijft onuitwisbaar in de geest van velen en stimuleert de nieuwe generaties om sport te beschouwen als een middel om volkeren dichter bij elkaar te brengen', aldus de paus in zijn brief, waarvan een kopie werd gepubliceerd op het sportnieuwsportaal deportivo.ge.