El Ghazi gaat in tegen zijn club: Ik neem geen afstand van wat ik gezegd heb

El Ghazi gaat in tegen zijn club: "Ik neem geen afstand van wat ik gezegd heb"

01-11-2023 11:02 Laatste update: 11:13
4

Anwar El Ghazi heeft woensdagochtend middels een bericht op zijn Instagram afstand genomen van het statement dat zijn werkgever FSV Mainz 05 eerder deze week naar buiten bracht. De Duitse club wist lang niet wat te doen nadat de vleugelaanvaller openlijk zijn steun betuigde aan de Palestijnen. Nu blijken club en speler toch iets verder uit elkaar te liggen dan aanvankelijk gedacht. 

'El Ghazi heeft sindsdien in meerdere gesprekken met de club afstand genomen van zijn post op zijn Instagram-account, die hij minuten later verwijderde. Hij heeft spijt van de publicatie van de post en had ook spijt van de negatieve impact, vooral op de club als geheel', luidde het statement van Mainz begin deze week, waarmee El Ghazi en de club verzoend leken.

De speler zelf is woensdagochtend met een nieuwe reactie gekomen. Daarin komt naar voren dat bovenstaande woorden niet uit zijn koker komen. "Voor alle duidelijkheid: mijn verklaring op 27 oktober 2023 was mijn enige en laatste verklaring aan zowel FSV Mainz 05 als het publiek met betrekking tot de social media posts die ik de afgelopen weken heb gemaakt. Alle andere verklaringen, opmerkingen of verontschuldigingen voor het tegendeel die aan mij worden toegeschreven, zijn niet feitelijk correct en zijn niet door mij gemaakt of geautoriseerd."

De 28-jarige vleugelspeler staat er nog altijd hetzelfde in. "Ik ben tegen oorlog en geweld. Ik ben tegen het doden van alle onschuldige burgers. Ik ben tegen alle vormen van discriminatie. Ik ben tegen islamofobie. Ik ben tegen antisemitisme. Ik ben tegen genocide. Ik ben tegen apartheid. Ik ben tegen bezetting. Ik ben tegen onderdrukking", vervolgt zijn statement. "En ik heb geen spijt van mijn standpunt. Ik neem geen afstand van wat ik heb gezegd en ik sta, vandaag en altijd, tot mijn laatste adem, voor de mensheid en de onderdrukten. Ik ben geen verantwoordelijkheid verschuldigd aan welke staat dan ook. Ik geloof niet dat er mensen of staten zijn die niet ter verantwoordingen kunnen worden geroepen of boven de internationale wetgeving staan. Ik heb geen andere keuze dan standvastig te zijn voor gerechtigheid en te getuigen van de waarheid en ik zou dat ook doen als het tegen mij, mijn ouders, mijn familie en verwanten was."

Emotionele oproep
El Ghazi eindigt zijn post met een emotionele oproep. "Hoe kunnen we als wereld zwijgen als er volgens de liefdadigheidsinstelling 'Save the Children' elke tien minuten één kind wordt gedood in Gaza. Dat zijn negen kinderen die gedood zijn tegen de tijd dat ik 1 voetbalwedstrijd heb afgewerkt. Dat aantal stijgt met de dag. Ik, en wij als wereld, kunnen niet bewust zwijgen. We moeten nu oproepen om een einde te maken aan het moorden in Gaza!"