Al-Dakhil blijft nuchter bij PL-avontuur: Kan heel snel weer naar beneden gaan

Al-Dakhil blijft nuchter bij PL-avontuur: "Kan heel snel weer naar beneden gaan"

01-10-2023 10:32
1

Burnley FC wacht na zes speeldagen in de Premier League nog steeds op haar eerste zege. Ook bij Newcastle United lukte dat niet (2-0), mede door een strafschopovertreding van Ameen Al-Dakhil. Niettemin geniet de Rode Duivel volop van zijn doorbraak in de Premier League

Het verhaal van Al-Dakhil leest als een jongensroman. Een jaar geleden timmerde hij nog aan de weg bij Sint-Truiden. In de winterstop lokte Vincent Kompany hem over het Kanaal, al moest hij eigenlijk tot april wachten voor er een volwaardige basisstek in zat bij Burnley. Sindsdien valt Al-Dakhil niet meer weg te denken uit de elf. In de Premier League miste hij tot op heden nog geen minuut.

Al-Dakhil beseft zelf ook dat zijn loopbaan in een stroomversnelling is geraakt. "Voor mij gaat het heel snel. Ik apprecieer elk moment dat op mijn weg komt. Het kan beide kanten opgaan. Nu loopt het voor mij gelukkig heel goed, maar als ik niet meer gefocust ben, kan het heel heel snel weer naar beneden gaan", houdt de 21-jarige verdediger zijn voetjes op de grond.

Sleutelrol voor Kompany
En of het vlug gaat. Tegenwoordig is Al-Dakhil een speler in de Premier League én bij de nationale ploeg. Dat waren beide jeugddromen, bekent hij. "Dat dat nu op één jaar en een jonge leeftijd komt, maakt mij heel blij", glundert hij. Al-Dakhil wenst Vincent Kompany te bedanken. "Het is fijn dat de coach zoveel vertrouwen in jou toont. Dat laat je automatisch beter spelen. Het geeft je ook zelfvertrouwen. Je moet ook geluk hebben met de coach die voor je staat. Kompany probeert je elke dag beter te maken", krijgt de gewezen Rode Duivel lof.

Voor Al-Dakhil blijft het toch nog altijd wennen, de overstap van de Jupiler Pro League (via de Championship) naar de Premier League, waarschijnlijk de strafste competitie ter wereld. "Elk detail is belangrijk", beschrijft hij. "In de opbouw gaat het misschien iets trager, maar eenmaal ze versnellen, is er zoveel kwaliteit op het middenveld en vanvoor dat het heel snel kan gaan. Ook als je 2-0 voor staat, kan alles nog veranderen." Hoewel de start van Burnley tegenvallend is verlopen, ziet Al-Dakhil het vervolg zitten. Volgens hem heeft zijn ploeg al flinke vooruitgang geboekt.