Belgisch Barcelona-verleden hoopvol: Stunt van Lokeren en revanche van Anderlecht

Belgisch Barcelona-verleden hoopvol: Stunt van Lokeren en revanche van Anderlecht

19 september - 14:00 Laatste update: 20:53
13

De geschiedenis van FC Barcelona tegenover Belgische clubs is rijk en vol spannende momenten met heel wat grote namen. Terwijl Royal Antwerp FC zich voorbereidt op de confrontatie met de Catalanen, duiken we bij VoetbalPrimeur.be in het verleden om enkele van de meest gedenkwaardige momenten tussen Barcelona en Belgische teams te herbeleven.

Club Brugge speelde als laatste tegen de Catalanen
De laatste keer dat Barcelona het opnam tegen een team uit België was op 29 oktober 2002 in de Champions League. Juan Román Riquelme maakte het enige doelpunt van de wedstrijd, wat resulteerde in een 0-1 overwinning voor de Catalanen. Barcelona, waar Louis van Gaal aan het roer stond, won het duel in Camp Nou de maand daarvoor met 3-2 in datzelfde toernooi. Club Brugge speelde in 2000 ook een tweeluik tegen Barcelona in de derde ronde van de UEFA Cup. In de heenwedstrijd werd het 0-2 voor Barcelona, en in de terugwedstrijd speelde de twee clubs met 1-1 gelijk.

Anderlecht en Maradona
1983 was een speciaal jaar voor Anderlecht-fans. Het Constant Vanden Stockstadion werd ingehuldigd met een galamatch tegen Barcelona, met in de gelederen niemand minder dan Diego Maradona. 26.000 fans waren getuige van dit spektakel, dat eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het was de enige keer dat Maradona op Belgische bodem speelde.

Zoete wraak van Anderlecht
In het seizoen 1978-1979 stonden Anderlecht en Barcelona tegenover elkaar in de achtste finale van de Europacup II. De eerste wedstrijd in Brussel eindigde in een indrukwekkende 3-0 overwinning voor Anderlecht. Echter, in de terugwedstrijd in Camp Nou kwam Barcelona terug met een 3-0 winst. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Barcelona hield het hoofd koel en verzekerde zich van een plek in de kwartfinales.

Deze ontmoetingen zou echter niet de laatste zijn tussen de twee teams in Europese competities. Elf jaar later, in het seizoen 1989-1990, kruisten hun paden opnieuw in de achtste finale van de Europa Cup II. Anderlecht begon sterk met een 2-0 overwinning in de heenwedstrijd. Maar Barcelona gaf niet op en vocht terug met een 2-0 overwinning in de terugwedstrijd. In de verlenging bracht Anderlecht de beslissing met het winnende doelpunt, en zo nam paars-wit zoete wraak door Barcelona uit te schakelen en door te gaan naar de volgende ronde.


Eerste wedstrijd van Cruijff
Johan Cruijff, één van de grootste voetballers aller tijden, maakte zijn debuut voor Barcelona in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Cercle Brugge op 5 september 1973. De Nederlander maakte indruk door drie keer te scoren in een overtuigende 6-0 overwinning voor Barcelona.

Tegenover Standard
In het 1982 speelde Barcelona tegen Standard in de finale van de Europacup II. De wedstrijd werd gespeeld in Camp Nou en staat bekend om een zeer discutabele beslissing van scheidsrechter Eschweiler. De arbiter maakte een schijnbeweging door een snel genomen vrije trap niet af te blazen, terwijl het er wel op leek dat de scheidsrechter dat van plan was. Daardoor kwam Barcelona op 2-1 en werd Barcelona kampioen van het toernooi.

Barcelona net maatje te groot voor KSK Beveren
KSK Beveren stond in de Europacup II tegenover Barcelona in de halve finales. In het tweeluik in 1979 ging SK Beveren twee maal onderuit met 1-0 en 0-1. KSK Beveren, waar Jean-Marie Pfaff het doel verdedigde, versloeg in de kwartfinales nog wel AC Milan. Toch waar de Catalanen net te sterk.

De stunt van KSC Lokeren
Barcelona, dat Johan Cruijff in het elftal had, had de grootste moeite in het tweeluik met KSC Lokeren in 1976. De heenwedstrijd won Barcelona met 2-0, maar op bezoek bij Lokeren ging Barcelona met 2-1 onderuit. René Verheyen en Bob Dalving waren de doelpuntenmakers aan de zijde van Lokeren en Lokeren stond al met 2-0 voor in de eerste helft. Cruijff besliste het tweeluik echter met een goal in de tweede helft in het voordeel van Barcelona. Wel wist de provincieclub Barcelona dus een keer te verslaan.

Nieuwe klassieker in de maak?
De geschiedenis tussen Barcelona en Belgische clubs is er een van spannende en gedenkwaardige momenten. Terwijl we uitkijken naar de volgende confrontatie tussen Barcelona en Antwerp op dinsdagavond, is het hopen op een nieuwe klassieker in de maak. In een ver verleden troffen de ploegen elkaar twee maal, namelijk in 1965 in de Jaarbeursstedenbeker. Eén maal won Barcelona met 2-0 en één keer won Antwerp met 2-1. Dinsdag wordt de derde match ooit tussen de ploegen gespeeld op het hoogste podium van Europa.

In totaal nam Barcelona het zeventien keer op tegen een Belgische tegenstander. Slechts één keer eindigde een duel op een gelijkspel. Club Brugge deed het in het begin van deze eeuw. In die zestien andere ontmoetingen waren de Belgische clubs slechts vier keer aan het feest. Anderlecht won twee keer en er waren nog de zeges van Lokeren en Antwerp. Doet The Great Old er straks nog een vijfde Belgische zege tegen de Catalanen bij. Wat denk jij? Laat het weten in de comments. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s