'Van Hooijdonk mogelijk in grote problemen na uitspraken over Steijn (Ajax)'

'Van Hooijdonk mogelijk in grote problemen na uitspraken over Steijn (Ajax)'

15-08-2023 13:46
1

Pierre van Hooijdonk heeft mogelijk een flink probleem aan zijn handen na de uitspraken over Ajax-trainer Maurice Steijn in Studio Sport. Bij mogelijke juridische stappen van Steijn kan Van Hooijdonk met een strafblad eindigen. 

Het Algemeen Dagblad spreekt met Peter Plasman, een advocaat die zich specialiseert in smaad- en lasterzaken. "Mijn inschatting is dat meneer Van Hooijdonk een groot probleem heeft", meent Plasman. "Ik denk dat hij strafrechtelijk fout zit. Hier kan sprake zijn van zowel smaad als laster. Hij zei in de uitzending ook al dat hij zich op glad ijs begaf, dus hij kan ook niet meer zeggen: ik was me er niet van bewust dat ik fout kon zitten."

Volgens Plasman zou Van Hooijdonk er verstandig aan doen om zijn uitspraken terug te nemen. "Doordat Steijn zo van zich af bijt, heeft hij blijkbaar veel vertrouwen in een goede afloop. Het is niet alleen logisch dat Steijn rectificatie eist, maar ook netjes. Hij had ook meteen aangifte kunnen doen. Nu krijgt Van Hooijdonk nog een kans om zijn uitspraken terug te trekken en zijn excuses aan te bieden. Dan lijkt het probleem opgelost."

De gevolgen kunnen groot zijn voor Van Hooijdonk als de rechtbank aan te pas moet komen. "Het is een uitermate domme actie, zelfs als hij iets heeft. Dit kan zeer schadelijk zijn voor zijn imago. Wat er met hem kan gebeuren? De NOS kan gaan twijfelen of ze wel met hem doorgaan, zijn functie bij NAC kan op de tocht komen te staan. Als het uiteindelijk tot een strafzaak en veroordeling leidt, heeft Van Hooijdonk een strafblad. Dat lijkt me voor hem niet wenselijk", besluit Plasman.