Westerlo is trots: Week na week minstens twintig scouts in onze tribunes

Westerlo is trots: "Week na week minstens twintig scouts in onze tribunes"

28-04-2023 17:14

KVC Westerlo mag zich met recht en reden de revelatie uit de Jupiler Pro League 2022-2023 noemen. De promovendus schopte het tot de Europe Play-Off, mét fris en aantrekkelijk voetbal bovendien. Volgens ondervoorzitter Hasan Cetinkaya is dat succes vooral te danken aan het jeugdige beleid in de Kempen.

De Turkse sterke man van Westerlo geeft aan dat er vorige zomer geen concrete ambities waren op resultatenvlak, op het behoud verzekeren na uiteraard. "Het eerste doel was het behoud en continuïteit van de club garanderen. Sportief wilden we de lijn van vorig jaar doortrekken: positief voetbal brengen met een goede mentaliteit. Vanzelfsprekend zijn resultaten cruciaal, maar de manier waarop is voor ons even belangrijk", legt Cetinkaya uit bij Het Nieuwsblad.

Waar wil Westerlo zich dan wél op focussen? "Jonge talenten zich laten ontwikkelen is een van onze grootste ambities", klinkt het. Daar zijn De Kemphanen dit seizoen wonderwel in geslaagd, vindt Cetinkaya. Elke speeldag stonden er een handvol tieners en jonge twintigers tussen de lijnen. "Dat trok ook de aandacht van buitenlandse clubs. Week na week zaten er minstens twintig scouts uit de grootste competities in de tribune: Manchester City, Atlético Madrid, Marseille, Ajax …", somt Cetinkaya op.

Door die puike manier van werken is Westerlo in contact gekomen met enkele internationale voorbeelden op het vlak van jeugdwerking en spelersdoorstroming. "RB Leipzig, AS Roma, AC Milan, Atalanta … Allemaal tonen ze interesse om samen te werken", beweert Cetinkaya. Westerlo heeft zich zo in korte tijd een reputatie bij elkaar gevoetbald. "Door de progressie die Bryan Reynolds dit seizoen gemaakt heeft, praten ze zelfs in de Verenigde Staten over een dorpje als Westerlo."