Sinds overstap naar Arsenal is Trossard royaal assistenkoning in Premier League

Sinds overstap naar Arsenal is Trossard royaal assistenkoning in Premier League

24 maart - 17:30 Laatste update: 18:30

Mocht Arsenal FC aan het einde van de rit de Premier League naar haar hand zetten, dan heeft Leandro Trossard zeker zijn steentje daartoe bijgedragen. De winteraanwinst integreerde zich de voorbije twee maanden moeiteloos in de machine van Mikel Arteta, met zes assists als opmerkelijkste wapenfeit. Daarmee steekt Trossard over die periode heen met kop en schouders boven de concurrentie uit, becijferde VoetbalPrimeur.be.

Op 22 januari, slechts een dag nadat zijn transfer van Brighton & Hove Albion naar Arsenal officieel gecommuniceerd werd, vierde Trossard zijn debuut al tegen Manchester United. Sindsdien ging het razendsnel voor de Rode Duivel. Ondanks de moordende concurrentie bij de trotse koploper uit de Premier League heeft hij zich moeiteloos aangepast en in het elftal ingewerkt. Nu eens treedt hij op als linksbuiten, dan weer vervult de Limburger de rol van valse negen. Die beide uitdagingen lijken hem als gegoten te liggen.

Vooral zijn assistentotaal ondersteunt die analyse. Liefst zes keer slaagde Trossard er al in om een ploeggenoot naar een doelpunt te begeleiden. Verspreid over 455 speelminuten komt dat neer op één beslissende pass per 75 minuten. Wees maar zeker dat de coach van de tegenstanders zijn defensie wijst op dat Belgische gevaar. Bij Fulham FC hadden ze die boodschap evenwel niet al te strak in de oren geknoopt. Op Craven Cottage haalde Trossard zowaar de geschiedenisboeken: nooit eerder in het Engelse voetbal was een speler erin geslaagd om in één helft op verplaatsing drie assists af te leveren. Van een blijde intrede bij The Gunners gesproken!

Het hoeft niet te verbazen dat Trossard met zulke cijfers ook over de hele competitie heen de kroon spant. Hoewel de Premier League overloopt van de talentvolle aanvallers, drukte geen enkele van die vedetten zijn ‘assistenstempel’ nadrukkelijker dan onze landgenoot. Sinds eind januari komen de dichtste belagers niet verder dan drie stuks. Trossard staat met andere woorden op het dubbele.

Overzicht van het aantal assists sinds 22 januari, de dag van het debuut van Trossard:

6: Leandro Trossard (Arsenal)

3: Bruno Fernandes (Mancheser United), Kelechi Iheanacho (Leicester City), Bukayo Saka (Arsenal) en Mo Salah (Liverpool FC)

2 : Kevin De Bruyne (Manchester City), Enzo Fernandez (Chelsea FC), Wilfried Gnonto (Leeds United), Erling Braut Haaland (Manchester City), Jack Harrison (Leeds United), James Maddison (Leicester City), Christian Norgaard (Brentford FC), Son Heung-Min (Tottenham Hotspur), Joseph Willock (Newcastle United)

Op jacht naar mede-Limburger
Je zag zijn naam al voorbijkomen. Zelfs Kevin De Bruyne, al jaren dé meester-foerier van het internationale voetbal, kan Trossard dezer dagen (even) niet bijbenen. Niettemin prijkt de kersverse aanvoerder van de Rode Duivels nog helemaal bovenaan de assistenranglijst van het lopende seizoen. In totaal staan er twaalf op zijn teller. Opvallend: meer dan de helft ervan, zeven om precies te zijn, schotelde De Bruyne voor aan fenomeen Haaland. Geen enkel duo over het Kanaal doet beter. Als Trossard, die momenteel aan acht assists zit, zijn Limburgse gouwgenoot nog naar de kroon wil steken, zou hij ook best zo'n maatje kunnen gebruiken. Gabriel Jesus en co kennen hun missie!

Huidige top-vijf van assists in de Premier League:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) – 12
2. Bukayo Saka (Arsenal) – 10
3. Leandro Trossard (Arsenal) – 8
4. Christian Eriksen (Manchester United) – 7
5. Mo Salah (Liverpool) - 7

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie