Batshuayi bulkt van vertrouwen: Ziet zich nu als nummer één bij de Rode Duivels

Batshuayi bulkt van vertrouwen: "Ziet zich nu als nummer één bij de Rode Duivels"

15-10-2022 10:20
6

Op de vierde speeldag van de Europa League was Michy Batshuayi al voor de derde keer beslissend. Dankzij zijn late strafschopdoelpunt op het veld van AEK Larnaca lijkt werkgever Fenerbahçe hard op weg naar de overwintering in dat toernooi. Turkije-kenner Fuat Capa ziet de Rode Duivel een langere periode van glansprestaties tegemoet gaan.

Het was enkele seizoenen behoorlijk stil rond Batshuayi, althans in clubverband. In Istanboel komt de sluipschutter er weer helemaal door. De voorbije weken vond hij regelmatig de weg naar doel, onder meer drie keer in de Europa League. Volgens Capa plukt Batshuayi de vruchten van zijn eerdere jaartje in Turkije. "Vorig seizoen speelde hij bij Besiktas 35 keer en daar plukt hij nu de vruchten van. Hij voelt zich nu eindelijk goed en krijgt vertrouwen. Zijn trein lijkt vertrokken", analyseert de Turkse Belg bij Sporza.

Hoewel Batshuayi zich dus goed in zijn vel voelt en geregeld het net weet te vinden, heeft hij bij Fenerbahçe nog geen vaste basisstek kunnen afdwingen. Hoe komt dat, Capa? "Hij zal zeker de komende week zijn basisplaats veroveren", verzekert de trainer. "Hij kwam pas in de laatste dagen van de transferperiode over naar Fenerbahçe. Daarom valt hij voorlopig, maar wel bepalend, in."

Volgens Capa zal het aanvallende voetbal van Fenerbahçe Batshuayi in staat stellen om nog "veel doelpunten" te maken, al is de concurrentie in de voorhoede niet van de poes. "Met Valencia, de voorlopige topschutter, en Joao Pedro", somt hij de belangrijkste andere aanvallers op. "Dat brengt het beste in de spitsen naar boven. En daar zal vooral de nationale ploeg profijt van hebben."

Duivelse nummer één
Het woord is gevallen, "de nationale ploeg". In Capa's ogen speelt de erkenning bij Roberto Martinez erg mee in de huidige wederopstanding. "Batshuayi ziet zichzelf nu ook als eerste spits van België en dat heeft ook invloed op de prestaties die hij nu levert", weet hij. Uiteraard zou dat kunnen veranderen wanneer Romelu Lukaku terugkeert uit blessure. 

Toch vindt Capa niet dat Batshuayi noodzakelijk moet onderdoen voor Lukaku. "Batshuayi is een compleet ander type. Lukaku is een targetspits die met de rug naar doel speelt, Batshuayi is veel beweeglijker. Ik denk dat een grote, stevige centrale verdediger liever tegen Lukaku speelt, dan tegen Batshuayi", vergelijkt hij beide types.