Uitkijken naar speeldag 9: Super Sunday waarop Anderlecht het tij moet keren

Uitkijken naar speeldag 9: Super Sunday waarop Anderlecht het tij moet keren

16-09-2022 17:00 Laatste update: 23:50
27

De razende vaart waarmee de Jupiler Pro League verder dendert wordt straks even afgeremd door een interlandbreak. Dit weekend krijgt de achttien clubs op het hoogste niveau zo nog een voorlopig laatste mogelijkheid op puntengewin. VoetbalPrimeur.be houdt uiteraard alles in de gaten, maar focust voornamelijk op de volgende vijf zaken.

Super Sunday
Zo gek veel onderlinge confrontaties tussen topclubs zijn er de voorbije weken nog niet gevallen, maar daar komt op speeldag 9 verandering in. Voor het eerst kunnen we de term ‘Super Sunday’ weer afstoffen en van zolder halen! ’s Middags mogen KAA Gent en KRC Genk het bal openen, de hoofddans is vijf uur later weggelegd voor Standard Luik tegen Club Brugge. De recente negen op negen van De Rouches doet verhopen dat die affiche ook tussen de lijnen nog eens een echte topwedstrijd kan worden.

Kansen grijpen
We zitten ruwweg in een kwart van de (reguliere) competitie, maar een uitgesproken degradatiekandidaat viel nog niet uit de bus. Onderaan troept het behoorlijk samen, met vijf ploegen op een spreekwoordelijke zakdoek van twee punten. Voor hekkensluiters SV Zulte Waregem en Cercle Brugge zou het wel eens een scharnierweekend kunnen worden: terwijl hun overige rivalen een lastige klip voor de boeg krijgen, werkt dat tweetal een op papier haalbaar thuisduel af tegen respectievelijk Sint-Truiden en KV Oostende. Wie daar de mist ingaat, moet zich toch wat zorgen beginnen maken …

Geen excuses!
Een historisch schamele één op twaalf en ook in Boekarest behoorlijk flets (0-0): het zijn geen fijne tijden voor paars-witte zielen. Hoewel Felice Mazzu voorlopig vakkundig uit de wind gezet wordt, valt het te vrezen dat de waaier vroeg of laat scheurt. Om dat te voorkomen, heeft RSC Anderlecht zondagavond eigenlijk slechts één optie: winnen van KV Kortrijk. Aangezien ook De Kerels niet bepaald overlopen van vertrouwen, moet dat zelfs zonder een knalprestatie kunnen lukken. Of drijft Didier Lamkel Zé het Lotto Park straks tot wanhoop met een eerste kunststukje sinds zijn reïncarnatie?

Afscheid van een icoon
Voor aanvang zal de sfeer in het Astridpark ongetwijfeld onderkoeld zijn, zelfs los van de malaise binnen de groene rechthoek. Woensdag werd Anderlecht namelijk in diepe rouw ondergedompeld door het overlijden van Michel Verschueren, jarenlang de sterke man op de club en anno 2022 nog steeds als een halfgod vereerd. Op bezoek bij FCSB slaagden de spelers er niet in om hem gepast te eren, maar wees maar zeker dat er voor de aftrap tegen KVK een pakkend betoon zal plaatsvinden. Ook op de andere velden zou een minuut stilte (tip: nog steeds overweldigender dan applaus) van hartverwarmend medeleven getuigen.

De riem er (niet) even af
We maken de cirkel rond door te herhalen dat er de komende twee week géén JPL-voetbal te bewonderen zal vallen. Even rust na een intensief eerste blok zal deugd doen, niet in het minst omdat blok twee zich nóg zwaarder aankondigt, met het WK in Qatar als ongenadige fruitpers. Bovendien kan niet iedereen de beentjes omhoog leggen, want van een heleboel internationals wordt dienstplicht verwacht. Alleen al bij de Rode Duivels zijn zeven spelers uit de JPL opgeroepen, om nog maar te zwijgen over de beloften. Benieuwd overigens welke impact zijn allereerste oproepingsbrief uitoefent op de prestaties van Zeno Debast.