Ik had een superrelatie met Van Gaal, maar Mourinho was respectloos

"Ik had een superrelatie met Van Gaal, maar Mourinho was respectloos"

11-09-2022 11:41

Anthony Martial bewaart bijzonder goede herinneringen aan Louis van Gaal, maar de aanvaller van Manchester United haalt uit naar José Mourinho en Ole Gunnar Solskjaer. Hij noemt de Portugees 'respectloos'.

De Fransman verruilde AS Monaco in 2015 voor United, waar hij al diverse managers de revue zag passeren. Vooral Van Gaal maakte veel indruk op hem. "Ik had een superrelatie met Louis van Gaal", zegt Martial tegen France Football. "Ik hou ervan om dingen te leren en als iemand zoals hij de tijd neemt om met mij video's van mijn wedstrijden te kijken in zijn kantoor om me dingen uit te leggen, dan is dat top."

"Ik had een keer twee goals gemaakt en toen moest ik toch nog beelden komen bekijken", roept de inmiddels 26-jarige Martial in herinnering. "Ik zei hem dat ik twee keer had gescoord, dus wat was het probleem? Hij wilde met me praten over het kiezen van positie en dat soort dingen. Ik zei hem dat ik het begreep en hij zei dat mijn karakter hem wel beviel."

Na het vertrek van Van Gaal nam Mourinho het stokje over. Vanaf het begin boterde het niet tussen de twee. "Hij stuurde me tijdens mijn vakantie een bericht of ik wilde overstappen naar nummer 11. Hij legde uit dat dit het shirt was van clublegende Ryan Giggs. Ik zei dat ik liever met nummer 9 bleef spelen. Toen ik terugkeerde op de club, zag ik mijn naam met nummer 11." Aankoop Zlatan Ibrahimovic had zijn oude nummer gekregen. "Het eindigde niet goed, het was respectloos naar mij."

"Mourinho sprak ook in de media over mij", vervolgt Martial. "Hij hield van die spelletjes en wist dat ik twintig jaar was. Als ik zou reageren, zou ik overkomen als de jonge speler met een gebrek aan respect." Ondanks zijn moeizame relatie blonk de rappe aanvaller naar eigen zeggen uit in het seizoen 2017/2018. Toch werd Alexis Sánchez gehaald en verdween Martial naar de bank. "Het was het seizoen van het WK en ik heb een hoge prijs betaald, zeker omdat Frankrijk won."

De komst van Solskjaer zorgde niet voor beterschap. "Ik moest van hem regelmatig spelen met blessures, omdat hij me nodig had. Maar toen ik on fire was, zei hij er nooit iets over in de media. Daarna raakte ik echt geblesseerd. En toen ik terugkwam, speelde ik niet meer. Dat voelde onrechtvaardig, ik trok het heel slecht. Eerst word je gevraagd om je op te offeren voor het team, daarna ben je niet meer nodig."

Martial is met Erik ten Hag inmiddels toe aan zijn vierde manager bij Manchester United. Hij begon hoopvol aan de voorbereiding, maar blessures gooiden de laatste weken roet in het eten. In de Premier League deed hij alleen één helft mee tegen Liverpool, waarin hij wel een assist gaf.