Anderlecht's aankoopdienst getipt: systeem-Mazzu vereist nog enkele steunpilaren

Anderlecht's aankoopdienst getipt: systeem-Mazzu vereist nog enkele steunpilaren

04-07-2022 16:00 Laatste update: 04-07-2022 16:00
31

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan drie weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In deze eerste aflevering: op welke posities kan RSC Anderlecht nog versterking gebruiken?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens deze eerste week wordt bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. De week erop leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Solide fundamenten
Wie de bouwwerf op Neerpede aan een keuring onderwerpt, zal merken dat die grofweg uiteenvalt in twee segmenten. De fundamenten in het verdedigende compartiment staan nog steeds stevig op hun poten. Onder de lat hoeft Anderlecht zich allerminst zorgen te maken. Met Hendrik Van Crombrugge beschikt het over één van de strafste doelmannen uit onze hoogste klasse, terwijl er veel geloof heerst in de jonge Bart Verbruggen als zijn opvolger.

Ook bij het blok dat voor (en hopelijk niet te vaak in) de eigen rechthoek bivakkeert, klinken de namen stilaan vertrouwd in de oren. Het duo Hannes DelcroixWesley Hoedt heeft al bewezen elkaar goed aan te voelen, ondanks hun beider voorkeur voor het linkerbeen. Nu Felice Mazzu de plak zwaait in het Lotto Park, is er evenwel nood aan een derde pion, aangezien de neergestreken trainer duidelijk aankondigde om zijn succesvolle 3-5-2 van bij Union Saint-Gilloise te implementeren. De hypergetalenteerde Zeno Debast ziet zijn kansen op speelminuten zo drastisch verhogen.

Dat neemt niet weg dat de spoeling voor het overige vrij dun is centraal achterin, omdat daar drie basispionnen vereist zijn én zowel Debast als Delcroix in 2022 al op de sukkel waren met blessures. Lucas Lissens en vooral Killian Sardella kregen onder Vincent Kompany meermaals de kans, maar zich doorzetten lukte nooit. En Marco Kana kan zeker uit de voeten in de achterlijn, maar deed toch pas écht monden openvallen als nummer zes. Kortom: minstens één bijkomende mandekker dringt zich op, liefst iemand met de nodige ervaring om de jonge wolven op het juiste spoor te houden.

Niet enkel de fundamenten, maar evenzeer de eerste verdieping van het Brusselse huis oogt voldoende stevig. In het hart van het middenveld beschikt Mazzu misschien wel over de grootste waaier aan mogelijkheden. Met Majeed Ashimeru, Josh Cullen, Kristoffer Olsson en de eerder genoemde Kana strijden vier basiswaardige krachten voor twee plekken. Bovendien gaat het om vrij uiteenlopende types, waardoor Mazzu in functie van de wedstrijd kan alterneren. Als klap op de vuurpijl voegt verloren zoon Adrien Trebel nog een flinke dosis kwaliteit toe, in die mate zelfs dat Anderlecht het zich lijkt te kunnen veroorloven om iemand van dat kwintet van de hand te doen.

Gezocht: vleugellopers en spitsen
Als de aankoopdienst uit het Lotto Park inmiddels languit onderuit gezakt in de bureaustoel ligt, zet men zich nu maar beter weer klaarwakker rechtop. Er ligt wel degelijk nog een hoop werk op de plank. De afwerking van het elftal moet namelijk nog grotendeels gebeuren. In de eerste plaats vereist de 3-5-2 van Mazzu de noodzakelijke loopwonderen op de flank. Aan de linkerkant lijkt Sergio Gomez een droomkandidaat voor die vacature, terwijl Bogdan Mykhaylichenko zich daar een gedegen vervanger mag noemen. De Spaanse belofte-international heeft echter flinke interesse opgewekt dankzij zijn uitstekende prestaties. Bij een vertrek heeft Anderlecht absoluut nood aan een kwaliteitsvolle opvolger op links, anders valt het hele tactische plan in duigen.

Aan de overzijde geldt eigenlijk dezelfde conclusie. Ook Michael Murillo heeft in principe de bagage, de kracht en de techniek om ‘de hele lijn te doen’. De Panamees wordt echter nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar Valencia FC, hoewel hij dat zelf in alle toonaarden ontkent. Als zijn liedje bij Anderlecht toch uitgezongen blijkt, moet opnieuw een vervanger op de rechterkant gevonden worden. Zelfs bij een verlengd verblijf van Murillo is dat overigens geen overbodige luxe. Jongelingen als Francis Amuzu, Anouar Aït El Hadj, Krsitian Arnstad of Yari Verschaeren zijn het in zo’n systeem niet gewoon om op en af te draven. 

Ishaq Abdulrazak (20) werd aangetrokken, maar kan volgens onze huisanalist beter uit te voeten als rechter centrale middenvelder in een 4-mans middenveld. Als echte flankspeler moet de jonge Nigeriaan zich volgens Andy Mulders zich nog echt bewijzen. Mulders ziet dan weer in Julien Duranville (16) een JPL-ster van de toekomst. Maar is hij al klaar om week in week uit de lijn te doen? Dat geldt ook voor die andere jonkie, Noah Sadiki (17). Tegen Club Brugge liet hij bij zijn debuut in de hoofdmacht een goede indruk na. Potentie bij de jeugd genoeg, maar bij de jonkies zal het met vallen en opstaan zijn. Durft Anderlecht dat risico te nemen?

Als ondersteuners van de spits(en) zijn hun adelbrieven dan  weer wél veelbelovend, vanuit een meer centrale rol met andere woorden. Als nummer tien of hangende spits, dat is aan Mazzu om uit te maken. Met ook nog de ervaren Lior Refaelov erbij zit de aanvoer wel snor. De vraag van tien miljoen luidt evenwel: de aanvoer naar wie? Hoewel de onderhandelingen rond Sebastiano Esposito eindeloos leken aan te slepen, is de Italiaanse belofte van Internazionale de Anderlecht-rangen toch komen versterken. Een veelbelovende aanwinst, dat zeker, maar gezien zijn jeugdigheid (net twintig geworden) geen garantie op succes.

Voor het overige heeft Mazzu (nog) niet zoveel keuze om van een nieuw succesverhaal Undav-Vanzeir te dromen. Nieuwkomer Nilson Angulo zal ongetwijfeld een aanpassingsperiode nodig hebben. Benito Raman dan maar? Qua profiel leunt het woelwater in ieder geval wel aan bij Dante Vanzeir. Of piepkuiken Mario Stroeykens zou nu al volledig moeten ontploffen. Nee, het zou ons niet verbazen mocht Mazzu intern aandringen op de komst van een meer ervaren kracht. Bij voorkeur (geïnspireerd op Undav) is dat iemand die het gewend is om met de rug naar doel te spelen, stevig op zijn voeten staat en gemakkelijk de netten doet trillen. Maar ja, welke coach droomt daar nu niet van?

VP’s aankooplijstje voor Anderlecht

  • Centrale verdediger met de nodige ervaring;
  • Een rechtsmidden/-achter die de inhoud heeft om als wingback te spelen;
  • Op linksmidden hetzelfde profiel áls Gomez zou vertrekken;
  • Een krachtige spits die een bal kan bijhouden en het doel weet staan.

Mogelijke basiself op dit moment:

Van Crombrugge – Debast, Hoedt, Delcroix – Murillo, Ashimeru, Kana, Verschaeren, Amuzu – Raman, Refaelov

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie