VP's rapport van Union: Hartverwarmend sprookje kent bitter laatste hoofdstuk

VP's rapport van Union: Hartverwarmend sprookje kent bitter laatste hoofdstuk

01-06-2022 18:00 Laatste update: 21:31
2

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. De afspraak van vandaag: Union Saint-Gilloise.

Het seizoen van Union in cijfers
Eindstand reguliere fase: 1e met 77 punten (24 W, 5 G, 5 V) - in de Champions Play-Off: 2e met 40 punten
Doelpuntensaldo: 83 voor - 32 tegen
Topschutter: Deniz Undav (25) 
Assistenkoning: Deniz Undav (12)
Speler met de meeste minuten: Anthony Moris (3510) 

Analyse van de resultaten
Dat Union niet naar de JPL was doorgestoten om een figurantenrol te spelen, had iedereen vorige zomer al wel begrepen. Maar zo'n boerenjaar afwerken?! Jamais! Ei zo na had de Belgische competitie een Leicester-City-achtig sprookje geschreven, al neemt de uitkomst van de titelstrijd, die jammer genoeg in het nadeel van Union viel, eigenlijk niets weg van het geweldige parcours dat de promovendus heeft afgelegd. Integendeel, het maakt het verhaal misschien nog nét dat tikkeltje straffer.

Mocht Union alsnog naar eeuwige roem zijn doorgestoomd, had werkelijk niemand ook maar durven beweren dat dat gestolen zou geweest zijn. Dat is niet alleen een subjectieve mening op basis van het hartverwarmende gevoel dat de Brusselaars en hun uniek aanhang de Belgische voetbalfan bezorgd hebben, die aanname valt evenzeer te staven met statistieken. Zo sloot Union de reguliere competitie af als duidelijke koploper, maakte het zelf de meeste doelpunten, slikte het het laagste aantal tegentreffers van allemaal én levert het met Deniz Undav ook nog eens de Gouden Stier af. Wat kan je eigenlijk nog meer doen?

Het antwoord op die vraag: in de Champions Play-Offs je piekmoment beleven. Toegegeven, Union speelde nog steeds best goed en leek ook niet te bezwijken onder de druk, maar de bikkelharde realiteit is wel dat het drie van haar acht nederlagen opliep in de nacompetitie én in liefst vier van de zes duels niet tot scoren kwam. Ergens schorde er dan toch iets aan. Zo scoorden goudhaantjes Undav en Dante Vanzeir samen bijvoorbeeld slechts één keer in de Champions Play-Off.

Maar goed, de historische veldtocht van Union verdient geen blaam of verwijt. Niet RSC Anderlecht, Club Brugge of zelfs Royal Antwerp FC, maar wel wonderdokter Felice Mazzu en de zijnen hielden de Belgische voetballiefhebber maandenlang in de ban. Dáár ligt de grootste verdienste van het verhaal dat Les Unionistes geschreven hebben. En of dat laatste hoofdstuk dan slecht afloopt of niet, verandert eigenlijk niets aan de kwaliteit van het boek.

Mooiste overwinning: alle vier derbyzeges tegen RSC Anderlecht
Pijnlijkste nederlaag: thuis tegen Club Brugge in de Play-Offs (0-2)

De uitblinkers
Waar te beginnen? Van achter naar voren dan maar! Wie ooit gedacht had dat Moris na zijn eerdere passages in de JPL zulke hoge toppen zou scheren, leek rijp voor het gesticht. Maar kijk, zelfs op latere leeftijd kan een doelman een stormachtige progressie maken. Met enkele fabelachtige reddingen zweefde Moris zich hoe langer hoe meer in de kijker. Ook verdedigers als Christian Burgess en Bart Nieuwkoop zetten zich behoorlijk geleidelijk aan op de kaart. En wat gedacht van Siebe Van der Heyden, die het zowaar tot de Rode Duivels schopte?

Waar de schijnwerpers zich in de openingsmaanden onweerstaanbaar richtten op het koningskoppel in de voorhoede, draaiden die zich vanaf de herfstmaanden een kwartslag achteruit, naar dat fenomenale middenveld van Union. De tandem Casper Nielsen - Teddy Teuma speelde alles al kapot dankzij hun onafhoudelijke dadendrang en puike voeten, maar kreeg er na Nieuwjaar in de persoon van Thierry Lazare nog een geweldige derde tand bij. Het neemt niet weg dat bomber Undav en vliegmachine Vanzeir later waarschijnlijk het meest herinnerd zullen worden, al ontpopte die laatste zich jammer genoeg nog ietwat tot antiheld.

De tegenvallers
Zo werkt dat bij communicerende vaten: zo rijkelijk het ene gevuld is, zo leeg oogt het andere. Als zelfs oude (en door het merendeel opgegeven) knarren als Guillaume François en Damien Marcq regelmatig hun duit in het zakje doen, weet je dat de trainer uitstekend werk geleverd heeft. De enige die Mazzu niét echt aan de praat kreeg, is Kacper Kozlowski. De Pool streek in januari met fraaie adelbrieven en een stevig prijskaartje neer in het Dudenpark (merci, Brighton!), maar kreeg nauwelijks een poot aan de grond.

Blik op de toekomst
Gezien het niet-aflatende enthousiasme en optimisme bij de Union-fans durven we vermoeden dat de teleurstelling vanwege de mislopen titel al snel plaatsgeruimd had voor een trots gevoel. Die (her)opkikker heeft de laatste dagen echter een ferme deuk gekregen met het nieuws rond Mazzu. De immens populaire coach kon blijkbaar niet weerstaan aan de lokroep van stadsgenoot Anderlecht. Voor wie hem in de Champions Play-Off nog hoorde speechen, kwam die bruuske overgang ongetwijfeld als een donderslag bij heldere hemel, die zelfs de gemoedelijke straatjes in Sint-Gillis hard deed opschudden.

Het belooft dan ook een bijzonder woelige en emotioneel zware transfermercato te worden. Deze zomer lijkt Union immers niet alleen afscheid te nemen van haar succestrainer, maar eveneens van publiekslievelingen als Kaoru Mitoma, Nielsen, Undav en Vanzeir. Gelukkig heeft het bestuur haar uitstekende vakmanschap al meermaals bewezen, wat echter niet wegneemt dat er de komende weken af en toe geslikt (en gesnikt?) zal worden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie