Uitkijken naar speeldag 32: match van het jaar, deel 2 en verduivelse gevolgen

Uitkijken naar speeldag 32: match van het jaar, deel 2 en verduivelse gevolgen

18-03-2022 17:00 Laatste update: 19-03-2022 13:00

Van sneldravende raspaardjes tot strompelende merries: de Jupiler Pro League heeft haar stal geroken. Met nog drie wedstrijden op de teller valt alles stilaan in haar beslissende plooi. En toch staat er op deze 32e speeldag nog een heleboel op het spel. VoetbalPrimeur.be richt zich op vijf invalshoeken die het bekijken waard zijn.

Match van het jaar, deel 2
Met gepaste trots verdedigde KAA Gent de eer van het vaderlandse clubvoetbal in Europa, maar ook de laatste vertegenwoordiger liet zich eigenlijk te vroeg verrassen. Ondanks veelvuldig overwicht tegen PAOK slaagden De Buffalo's er niet in om het laken naar zich toe te trekken. De Europese droom is zo vervlogen, waardoor de komende weken enkel nog aan de competitie gedacht hoeft te worden. Daar staat voor de tweede keer in vier dagen een cruciale ontmoeting op het menu. Als Gent zichzelf echt richting top-vier wil katapulteren, volstaat eigenlijk enkel een overwinning tegen RSC Anderlecht. Zoniet gunt het Royal Antwerp FC, dat met SV Zulte Waregem een op papier haalbare klant over de vloer krijgt, de kans om vier punten weg te lopen. Dat zou naar een onoverbrugbare kloof ruiken ...

Match van het jaar, deel 2
Eén troost heeft Gent alvast: ook bij Anderlecht staat er flink wat druk op de ketel. Net als hun collega's uit Oost-Vlaanderen legden de spelers van Vincent Kompany in hun vorige wedstrijd een examen af. Daarvoor slaagden ze met vlag en wimpel: rechtstreekse tegenstander Antwerp werd met overtuigend voetbal aan de kant geschoven. Als Anderlecht een gelijkaardige prestatie op de mat legt in de Ghelamco Arena, kan het Gent op drie punten houden of, wie weet, definitief weglopen. Daarentegen zou een nederlaag paars-wit zomaar weer naar positie vijf kunnen terugslaan. Spanning troef, met andere woorden! 

Kruising der vormcurves
Niet enkel de Ghelamco Arena vormt zondag het decor van een heuse affiche uit het Belgische voetbal. Ook Club Brugge - KRC Genk mag er best wezen. Jammer genoeg voor de neutrale liefhebber liggen de vormcurves van beide elftallen daar wat verder uit elkaar. Terwijl de titelverdediger stilaan op kruissnelheid geraakt richting Champions Play-Off, vertoont de vicekampioen net een angstvallig verval. De harde uithaal van Paul Onuachu naar zijn ploeggenoten toont dat er vanalles borrelt onder de oppervlakte. Als Club aan het langste eind trekt, zet het dan weer een reeks van achttien op achttien neer. Brengt dit kruispunt de conjunctuur van beide teams nog in een stroomversnelling of trekt het net aan de rem?

De jacht is open
Genk dat verliest op het veld van Club Brugge, het is een aannemelijke voorspelling. En dus rekenen de achtervolgers zich nu al rijk. Na enkele mindere resultaten van de Limburgers is het plots met schrik achterom kijken. Zowel Cercle Brugge als Sint-Truiden staan binnen een schietafstand van drie punten én hebben de goede vorm te pakken. Vooral De Kanaries lijken ineens een stevige bedreiging, aangezien hun programma de komende weken nog bijzonder uitnodigend oogt. Een thuiszege tegen K. Beerschot V.A. kan hen zomaar op gelijke hoogte van de buren uit Genk brengen. Cercle probeert er zelfs over te wippen, al moet het dan wel de lastige verplaatsing bij Sporting Charleroi tot een goed einde brengen.

Duivelse gevolgen
De bekendmaking van een selectie van Roberto Martinez leidt altijd tot de nodige emotie. Aan de ene kant van het spectrum zit Siebe Van der Heyden, die verrassend genoeg opgeroepen werd voor de nakende oefeninterlands met Burkina Faso en Ierland. Op zijn 23e is de linksvoetige verdediger in een sprookjeswereld beland: koploper van de Jupiler Pro League én international! Aan de andere kant zal de hemel even op het hoofd van Nikola Storm gevallen zijn. De vleugelaanvaller is de absolute uitblinker bij KV Mechelen, maar blijkbaar vallen zijn nochtans stevige statistieken (nog?) te licht uit om Martinez te overtuigen. Kan Storm die donderwolken uit zijn hoofd bannen?