Belgen aan de aftrap in JPL: Antwerp beste van de klas, kleinere clubs slabakken

Belgen aan de aftrap in JPL: Antwerp beste van de klas, kleinere clubs slabakken

Gepubliceerd: dinsdag 5 oktober 2021 om 18:15di 05-10-2021 om 18:15

De Belgische ploegen worden al langere tijd aangemoedigd om meer landgenoten in de basisopstelling te droppen. Sommige ploegen slagen daar vrij goed in, anderen helemaal niet. Een blik op de afgelopen speeldag laat alleszins zien dat er nog werk aan de winkel is.

Als we er de meest recente speelronde uit de Jupiler Pro league bij nemen zien we dat er gemiddeld per ploeg 3,4 Belgen aan de aftrap verschenen. Er zijn echter grote verschillen tussen de clubs waarneembaar. Het valt op dat vooral kleinere clubs vaker teruggrepen naar buitenlandse namen.

De beste leerlingen
De beste leerling afgelopen speeldag was Antwerp. Coach Priske stuurde zes Belgen vanaf de aftrap de wei in. Geen enkele ploeg deed beter. Er waren overigens veel landgenoten te zien op Antwerp afgelopen weekend. Want ook Gent deed het daar niet slecht met vijf landgenoten aan de aftrap.

Dat aantal werd geëvenaard door nog drie andere ploegen. Zo begon Standard met vijf Belgen aan de aftrap, dat was evenveel als tegenstander KV Mechelen. Ten slotte koos ook OHL-coach Brys voor vijf landgenoten in de basisopstelling.

De middenmoot
In de middenmoot van dit klasje zien we een heleboel ploegen terug die rond het gemiddelde van 3,4 hangen. Charleroi, Beerschot, Zulte Waregem en Eupen rekenden allen op vier landgenoten vanaf de aftrap.

Ook Club Brugge stuurde een Belgisch viertal het veld op tegen Anderlecht. De recordkampioen deed het net iets slechter dan de landskampioen. Coach Kompany koos voor drie Belgen. Ook KV Kortrijk en KRC Genk evenaarden dat aantal (3).

Tandje bij steken
Ten slotte zijn er nog enkele ploegen die dringend een Belgische injectie kunnen gebruiken in hun basisopstelling. Promovendus Seraing rekende op twee landgenoten. Union, Cercle Brugge, STVV en KV Oostende deden het nog slechter met telkens slechts één Belg aan de aftrap.  

Opvallend genoeg speelden net vier van die ploegen afgelopen weekend tegen elkaar. Het zorgde voor twee wedstrijden met amper landgenoten. In STVV-Oostende en Cercle Brugge-Union verschenen in totaal dus maar twee landgenoten aan de aftrap. De overige twintig namen kwamen uit alle uithoeken van de wereld. Van Duitsland over Japan tot Brazilië en Denemarken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Naar welk gemiddelde zouden de JPL-clubs moeten streven?

Ze zouden daar helemaal geen rekening mee moeten houden
3%
Minder dan 3 Belgen aan de aftrap
1%
3-5 Belgen aan de aftrap
35%
6-8 Belgen aan de aftrap
50%
Meer dan 8 Belgen aan de aftrap
11%
(139 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws