Martinez: “We vertrekken met een grote handicap naar het EK”

Martinez: “We vertrekken met een grote handicap naar het EK”

20-03-2020 13:28 Laatste update: 13:33
10

Het EK is verplaatst naar 2021, maar volgens Roberto Martinez vertrekken de Rode Duivels met een handicap naar het Europees Kampioenschap. Tegenover Sport/Voetbalmagazine geeft de bondscoach meer uitleg.

De Rode Duivels worden nu overal gezien als favoriet, zeker na de 30 op 30 in de kwalificatieronde. “Wat er verandert in vergelijking met andere toernooien, is dat we met een grote handicap vertrekken. Voor ons is het eigenlijk een vervalst toernooi. We waren de beste in de kwalificaties, we zijn nummer één, maar we krijgen niet het thuisvoordeel dat twee teams uit onze groep wel hebben.”

België heeft aldus geen thuisvoordeel op het EK. De tegenstanders van de Belgen wel. “Tegen Denemarken spelen in Brussel of in Kopenhagen, dat maakt niet zoveel uit. Maar tegen Rusland spelen in Sint-Petersburg, dat is een heel andere zaak. En kijk naar de Britten: als zij naar de finale gaan, zullen ze vijf matchen in Wembley spelen.”

België won in de kwalificaties wel uit tegen Rusland. “Ja, maar op het EK zullen we een andere match krijgen, daar ben ik zeker van. Op het WK hebben de Russen de Spanjaarden uitgeschakeld. Ik ben niet zeker dat het resultaat hetzelfde zou geweest zijn als de match in Spanje was gespeeld.”

“Thuis een toernooi spelen, dat haalt je niveau naar boven, dat is zoals de gele trui dragen in de Tour: dan vind je op natuurlijke wijze bijkomende krachtbronnen. Het zal niet gemakkelijk worden in Kopenhagen of in Sint-Petersburg, ondanks alles wat ik hoor”, besluit Martinez.