De vergelijking met het EK: elf nieuwe (jonge) namen, zes verdwenen Rode Duivels

De vergelijking met het EK: elf nieuwe (jonge) namen, zes verdwenen Rode Duivels

26-08-2021 15:19
2

Voor het eerst sinds het ontgoochelende Euro 2020 heeft Roberto Martinez zijn teerlingen geworpen. Met zijn selectie voor het nakende drieluik in de WK-voorronde kiest de bondscoach voor een mengeling van jong en oud. Het loont de moeite om de vergelijking te maken met de EK-kern.

Als we de namen naast elkaar leggen, komen liefst elf jongens bij de groep. De meesten onder hen kregen in het najaar van 2020 al eens hun kans bij de Rode Duivels, maar moesten het EK uiteindelijk vanuit hun luie zetel volgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Dodi Lukebakio, Alexis Saelemaekers of Yari Verschaeren. Koen Casteels en Zinho Vanheusden vielen dan weer op een cruciaal moment geblesseerd uit.

In totaal zijn er dus elf nieuwelingen die het beste van zichzelf mogen geven met het oog op een mogelijke selectie voor het WK in 2022, dat tijdens de winter plaatsvindt in Qatar. Zowat de helft van hen voetbalt/voetbalde dit jaar nog in de Belgische competitie. Anderlecht en Club Brugge leveren allebei twee nieuwkomers af.

IN: Koen Casteels (VFL Wolfsburg), Thomas Kaminski (Blackburn), Hannes Delcroix (RSC Anderlecht), Brandon Mechele (Club Brugge), Zinho Vanheusden (Genoa), Thomas Foket (Stade Reims), Alexis Saelemaekers (AC Milan), Albert Sambi Lokonga (Arsenal FC), Charles De Ketelaere (Club Brugge), Dodi Lukebakio (Hertha BSC), Yari Verschaeren (RSC Anderlecht)

Aan uitgaande zijde is het zeker niet zo dat Martinez voor een radicale verjongingskuur kiest. Ouderdomsdekens als Mertens, Mignolet en Vermaelen zijn er weliswaar niet bij, maar zij kampen met blessureleed of moeten rusten. Dat geldt ook voor patron Kevin De Bruyne en groeibriljantje Jérémy Doku. Enkel de afwezigheid van Nacer Chadli kan een teken aan de wand zijn voor het vervolg van zijn interlandloopbaan.

UIT: Simon Mignolet (Club Brugge), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Kevin De Bruyne (Manchester City), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir), Dries Mertens (Napoli SC), Jérémy Doku (Stade Rennes)