Zirkzee, de nieuwe Anderlecht-spits: Terug naar af na Duitse wonderperiode

Zirkzee, de nieuwe Anderlecht-spits: Terug naar af na Duitse wonderperiode

Gepubliceerd: dinsdag 3 augustus 2021 om 10:00di 03-08-2021 om 10:00

Laatste update: dinsdag 3 augustus 2021 om 23:30di 03-08-2021 om 23:30

Joshua Zirkzee moet in Anderlecht voor de doelpunten gaan zorgen. Zirkzee, eigendom van het grote Bayern München, staat al een tijd te boek als een groot talent. Maar wie is de 20-jarige aanvaller eigenlijk? VoetbalPrimeur.be schets een portret.

Zirkzee, geboren in het Nederlandse Schiedam op 22 mei 2001, begon al op jonge leeftijd te voetballen. Al snel ontgroeide hij de lokale voetbalclubjes, op 12-jarige leeftijd werd hij opgepikt door ADO Den Haag. Ook die club ontgroeide de toenmalige tiener snel. Op 15-jarige leeftijd koos Zirkzee voor het project van Feyenoord waarna hij slechts een jaar later al voor grootmacht Bayern München koos.

Het is daar waar Zirkzee zijn jeugdopleiding vervolledigde. De spits werd al snel overgeheveld naar het tweede elftal van Bayern, waar hij op het derde profniveau in Duitsland ervaring mocht opdoen. Een kans die hij met beide handen greep, bij zijn basisdebuut scoorde hij meteen een hattrick.  

Een kans bij de A-kern leek dan ook in het verschiet te liggen. Zijn debuut bij de écht grote jongens van Bayern Munchen kwam er in november 2019. Op slechts 18-jarige leeftijd liet Hansi Flick de jonge aanvaller in het absolute slot zijn eerste minuten maken tegen Tottenham in de Champions League.

Niet veel later volgde zijn Bundesliga-debuut. Onder de indruk was Zirkzee allerminst, de koele kikker wist meteen te scoren. De naam van Zirkzee begon al snel de ronde te doen in Duitsland, had Bayern een nieuw toptalent in huis? Zijn reputatie kreeg nog een duwtje in de rug toen hij amper enkele dagen later opnieuw wist te scoren tijdens een korte invalbeurt.

Wanneer vaste spits Robert Lewandowski enkele weken later uitvalt met een blessure is de keuze van Flick dan ook snel gemaakt. Zirkzee moet de leegte van Lewandowski invullen en krijgt een basisplaats. Bij zijn eerste basisplaats is Zirkzee meteen betrokken bij twee doelpunten met een goal en een assist. Het is op dit moment dat de naam van Zirkzee ook op Europese schaal meer aandacht krijgt.

Lewandowski keert echter al snel weer terug uit blessure waardoor Zirkzee zich weer tevreden moet stellen met invalbeurten. De doelpuntenmotor stokt, na een positieve coronabesmetting en een quarantaineperiode verdwijnt Zirkzee ook langzaam uit de A-kern. In februari van dit jaar wordt er naar een oplossing gezocht voor de spits, Zirkzee wordt voor de rest van het seizoen uitgeleend aan het Italiaanse Parma.

Een groot succes wordt het niet, Zirkzee kampt met veelvuldig blessureleed en komt slechts tot vier wedstrijden voor Parma. Uiteraard niet genoeg om Bayern te overtuigen om opnieuw een kans te krijgen in de A-selectie. De Duitse topclub ging dan ook opnieuw op zoek naar een (tijdelijke) overnemer voor de Nederlander. Die vond het uiteindelijk in de vorm van RSC Anderlecht.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Is Zirkzee de gedroomde spits voor Anderlecht?

Ja
63%
Nee
37%
(1491 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws