De lessen van speeldag 1: Van Brugge tot Eupen, iedereen is aan elkaar gewaagd

De lessen van speeldag 1: Van Brugge tot Eupen, iedereen is aan elkaar gewaagd

Gepubliceerd: maandag 26 juli 2021 om 12:30ma 26-07-2021 om 12:30

Afgelopen weekend stond speeldag 1 van de Belgische competitie 2021-2022 op het programma. Eén ding is zeker: alle ploegen waren aan elkaar gewaagd. Van Brugge tot Eupen, klein tot groot, iedereen kon winnen van iedereen. VoetbalPrimeur.be trekt lessen uit speeldag 1.

Les 1: Gooi die voorbeschouwingen maar overboord
Weken werd er uitgekeken naar de start van de Belgische competitie. Traditioneel horen daar natuurlijk voorbeschouwingen bij. Deze gebeuren vaak op basis van transfers. Voor Standard waren de analisten niet mals. Grote vissen vertrokken, kleine vissen kwamen binnen. Leye en zijn ploeg bewijzen het tegendeel op speeldag 1. Voetballen met karakter loont. Ze wonnen op een haar na van KRC Genk.

Hetzelfde verhaal bij STVV. Slechts enkele transfers die binnenkwamen, tot woede van de eigen supporters. Toch leggen ze KAA Gent op speeldag 1 over de knie. De voetbalvoorspellers zullen er bleek uitgekomen zijn dit weekend.

Les 2: Klein maar dapper
Voor de eerste keer ooit wint geen enkele G5-ploeg (Club Brugge, KRC Genk, Standard, KAA Gent en RSC Anderlecht) haar openingsmatch. KRC Genk en Standard speelden gelijk tegen elkaar, Union SG won van RSC Anderlecht met 1-3, KAA Gent verloor van STVV met 2-1 en Club Brugge speelde 2-2 gelijk tegen KAS Eupen. 

Klein maar dapper, de Romeinen kregen die waarschuwing al in 50 voor Christus van de Galliërs, nu krijgt de G5 diezelfde waarschuwing van de ‘kleinere’ ploegen. 

Les 3: Tijdrekken wordt afgestraft, hoe hard je ook je best doet
Een les voor alle 18 ploegen: Tijdrekken wordt afgestraft. Iets dat vroeger misschien door de vingers werd gezien kan nu niet meer. Wie tijdrekt wordt genadeloos afgestraft, vraag maar aan KAS Eupen. De trend is gezet op speeldag 1: scheidsrechters durven tien munten extra tijd te geven en durven daarna de afgehakte tijd in blessuretijd nog eens bij te tellen. Hopen dat dit een constante wordt bij elke wedstrijd.

Image from Gyazo

Les 4: Voorbereiding in de competitie? Wake-up-call voor transferpolitiek 
De vroegte van speeldag 1 in de zomer is natuurlijk een voordeel voor de ploegen die hun start mistte. Zij hebben nog tijd genoeg om te sleutelen aan hun team. Zo zal KV Oostende een aardig tandje moeten bijsteken. Het was bekend dat ze een terugval konden verwachten, maar 0-3 tegen Charleroi was wel erg straf. Hetzelfde verhaal voor FC Antwerp. De gedoodverfde Play-Off 1-kandidaat kwam van een kale reis terug na de wedstrijd tegen KV Mechelen. 

Les 5: Na 48 jaar is Brussel terug (voor een tijdje) geel-blauw 
Union SG ging met 1-3 winnen bij RSC Anderlecht. Na 48 jaar stond de derby terug op de agenda in de hoogste klasse van het Belgische voetbal, maar die had Kompany zich waarschijnlijk anders voorgesteld. De promovendus was een nachtmerrie voor paars-wit. Vooral de verdediging liet zware steken vallen. Net als bij elke club zal er aardig gesleuteld mogen worden. Eén ding is zeker: Tot het weekend van 29 januari kleurt Brussel geel-blauw.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Les 6: Als de hemelsluizen openen, wordt de wedstrijd gestaakt
‘Don’t take me home’, zongen de Beerschot-supporters zaterdag. Maar 35 minuten voor het einde moesten ze toch huiswaarts keren. Een wolkbreuk was de stoorzender op Het Kiel. Het plein veranderde na enkele minuten in een zwembad, en dus was scheidsrechter Boucaut genoodzaakt Beerschot - Cercle Brugge stil te leggen. Dinsdag wordt de wedstrijd bij de 55ste minuut en een 0-1 voorsprong voor de Bruggelingen hervat.

Les 7: Eindelijk (opluchting), we horen terug supporters!
Het moet gezegd in onze laatste les van speeldag 1. Wat was het heerlijk weer supporters te horen. De gezangen, de vreugde, de woede, de teleurstelling: dat is voetbal. Meer sfeer: het is voor spelers, commentatoren, staff en kijkers thuis zoveel leuker. Nu hopen dat het zo blijft, en dat we 13 augustus terug in een uitverkocht stadion kunnen zetelen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws