Lessen uit de voorbereiding: Ondanks korte oefenperiode optimisme bij KRC Genk

Lessen uit de voorbereiding: Ondanks korte oefenperiode optimisme bij KRC Genk

16-07-2021 09:00 Laatste update: 19:45
1

Nu het Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In deel drie van deze reeks: de lessen die KRC Genk trekken.

Huidige spelerskern

Nieuwkomers
Technisch directeur Dimitri De Condé heeft nog niet veel stilgezeten. Begin februari werd al bekend dat Simen Jukleröd transfervrij naar KRC Genk zou trekken. Eind mei realiseerde de TD een tweede transfer. Mujaid Sadick versterkt de verdediging. Hij komt van Deportivo La Coruña. De stevige Spaanse verdediger speelde al mee in de voorbereiding, later meer daarover.

Image from Gyazo

In de eerste zomermaand lanceerde KRC Genk een Nederlands offensief. Carel Eiting kwam over van Ajax, Mike Trésor van Willem 2. Beide heren zouden voor respectievelijk vier en drie miljoen naar Limburg verhuizen. Ten slotte legde KRC Genk ook nog twee potentiële talenten vast. Yentl Van Genechten kwam over van Lierse Kempenzonen, Kelvin John van Brooke House Football Academy. Die laatste werd getipt door oude bekende Samatta als de ‘Tanzaniaanse Mbappe’.

Teruggekeerde huurlingen
Als eerste kunnen we niet om Joseph Paintsil heen. Na een jaartje in Turkije vertoefd te hebben is de pijlsnelle Ghanees helemaal terug. In de eerste voorbereidingswedstrijden liet hij meteen een goede indruk na, ook trainer Van den Brom was onder de indruk. De 11 doelpunten in 33 wedstrijden bij Ankaragücü hebben hem duidelijk goed gedaan. Naast Paintsil keerden ook Neto Borges, Stephen Odey, Ivan Fiolic en Sebastien Dewaest terug. Voor hen is er echter geen toekomst meer bij KRC Genk, zij zullen andere oorden opzoeken. 

Doorgestroomde jongeren
KRC Genk liet afgelopen seizoen al heel wat jongeren proeven van de A-kern, zij mogen vanaf dit seizoen ook volledig aansluiten bij de A-kern en misschien zelfs minuten maken. Onder hen: Jay-De Geusens (19), gekend door zijn uitzonderlijke traptechniek, hij speelde al aardig mee in de voorbereiding. Ook Maarten Swerts (17), Andras Németh (18), Matisse Didden (19), Amine El Taïbi (18) en Sekou Diawara (17) vervoegen de selectie van het nieuwe seizoen. Bryan Limbombe en Luca Oyen kenden we al, zij maakten ook vorig seizoen al minuten. 

Image from Gyazo

Blik op de voorbereiding 

Spelanalyse
KRC Genk speelde slechts vier oefenwedstrijden voor aanvang van de supercup tegen Club Brugge. Bij de wedstrijd tegen stadsgenoot Termien (1-8) en tegen KAS Eupen (2-0) was de helft van de selectie nog niet aanwezig. Enkel tegen FC Groningen (1-1) en AZ (1-1) stelde Van den Brom een soort typeploeg van vorig jaar op. De eerste helft tegen AZ was een eerste echte test. Die helft verliep niet swingend, maar er stond al een geraamte van een ploeg. Zoals Dessers na afloop van die wedstrijd zei: “We komen een week voorbereiding te kort, reken de supercup maar bij de voorbereiding.” De supercup zal uitwijzen hoever de ‘Genkies’ al staan, nadien zal er ongetwijfeld nog gesleuteld moeten worden.

Beste aanwinst
Mike Trésor en Carel Eiting lijken de paradepaardjes van Dimitri De Condé te worden. Met Trésor haalde KRC Genk nog eens een echte 10, dat was al gelden van Alejandro Pozuelo, kent u die nog? De Willem 2-sterkhouder lijkt een vaste waarde te gaan worden in het team van Van den Brom. Eiting zal de strijd iets lager op het middenveld aangaan met Toma en Hrosovsky. Daarnaast leidt KRC Genk de dans om Iké Ugbo (Chelsea FC), afwachten of die transfer er komt.

Image from Gyazo

Naast deze aanwinsten bleef nieuwkomer Mujaid Sadick eerder onderbelicht. Zijn prestaties in de voorbereiding zijn nochtans niet te onderschatten. Doordat de Colombiaanse internationals (Lucumi, Cuesta, Munoz) nog niet aanwezig zijn, zal hij eerstdaags de basisplaats centraal vanachter bekleden. 

Grootste verlies
Genk verkocht al Zinho Gano aan Zulte Waregem en Mats Möller Dæhli aan Nürnberg, al zal geen enkele Genkenaar hiervan wakker liggen. Het blijft wachten op het vertrek van Paul Onuachu en John Lucumi. Beide spelers liggen in de bovenste schuif van enkele Europese clubs, het lijkt wel aannemelijk dat beide heren zullen vertrekken. Daarnaast zal KRC Genk hun kern willen samenhouden.

Dit was het eerste hoofdstuk ‘KRC Genk’ uit onze voorbereidingsreeks. Volgende week verschijnt een tweede deel, waarin VoetbalPrimeur.be een to-do-lijstje opstelt voor de club. Welke profielen moet KRC Genk best nog in huis halen? En wie mag andere oorden opzoeken? Zeker blijven volgen dus!