Spanje eist kwartfinaleplaats op na heerlijk voetbalgevecht tegen Kroatië

28-06-2021 20:37

Spanje heeft ten koste van Kroatië de kwartfinale van het EK bereikt. Een van de aantrekkelijkste wedstrijden van dit toernooi werd pas na verlenging beslist, nadat Kroatië in de slotfase een 1-3 achterstand om wist te buigen. Spanje trok de zege echter alsnog naar zich toe: 3-5.

Een sterk spelend Spanje nam meteen het initiatief en deelde al snel een aantal speldenprikjes uit. De beste kans was na zestien minuten voor Koke, die na een fraaie pass van Pedri voor Dominik Lovakovic opdook, maar de Kroatische doelman gooide zich voor de bal. Niet veel later was het aan de andere kant - volledig tegen de verhoudingen in - wél raak. Simón verkeek zich op een terugspeelbal van Pedri en zag de bal in het doel rollen: 1-0.

Spanje was het na die tegentreffer even kwijt, maar meer schade bleef uit. Pablo Sarabia hielp La Roja weer in het zadel door in de rebound hard raak te schieten. Die treffer was gezien het spelbeeld verdiend. De Spanjaarden hadden liefst 73 procent balbezit en schoten elf keer, waarvan vier keer op doel. Kroatië deed slechts twee pogingen, waarvan er geen tussen de palen was.

Die dominantie zette Spanje in de tweede helft al snel om in een tweede treffer. César Azpilicueta kopte raak uit voorzet van Ferran Torres en tekende voor zijn eerste interlanddoelpunt. Vervolgens nam Simón zijn revanche. De doelman van Athletic Bilbao greep uitstekend in bij een gevaarlijke poging van Josko Gvardiol. Kroatië probeerde daarna wel aan te zetten, maar na 77 minuten leek Torres voor de beslissing te zorgen. Na een snelle vrije trap kreeg de vleugelspeler van Manchester City een bijna vrije doortocht en hij rondde beheerst af.

Spanje leek zich daarmee overtuigend te plaatsen voor de kwartfinale, maar een knotsgekke slotfase zette de wedstrijd op zijn kop. Na een belangijke rol van routinier Luka Modric wist Mislav Orsic de bal vijf minuten voor tijd in het doel te werken na een scrimmage. Drie minuten in de blessuretijd zorgde Mario Pasalic voor dolle vreugde bij de Kroaten met een ferme kopbal.

Verlenging
Spanje leek even vleugellam door de twee late tegengoals en dreigde al vroeg in de verlenging kopje onder te gaan. Pasalic stuitte van dichtbij op Simon, die zijn fout meer dan goedmaakte en de 4-3 van Kroatië voorkwam. Kort daarna was het woord aan Álvaro Morata, de spits die dit EK zo bekritiseerd is, maar zich onsterfelijk maakte met een geweldig doelpunt waarmee hij Spanje op voorsprong zette. Een voorzet van Dani Olmo werd perfect onder controle gebracht door Morata, die doelman Dominik Livakovic kansloos liet.

Het leek gedaan toen Mikel Oyarzabal de wedstrijd een paar minuten later besliste met de 3-5, weer op aangeven van Olmo. Kroatië probeerde in de tweede helft van de verlenging nog een tweede comeback te realiseren, maar was zowel fysiek als mentaal leeg en kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het EK.