Oekraïne wekt woede in Rusland met speciaal nieuw shirt voor EK

Oekraïne wekt woede in Rusland met speciaal nieuw shirt voor EK

Gepubliceerd: maandag 7 juni 2021 om 13:37ma 07-06-2021 om 13:37

Het nieuwe EK-tenue van Oekraïne zorgt voor ophef: op het shirt prijkt een kaart van het land, inclusief de door Rusland geannexeerde Krim en de slogan 'Glorie aan Oekraïne'.

Begin 2014 namen Russische soldaten het Oekraïense Krim-schiereiland in. Kort daarna stemde de plaatselijke bevolking in een referendum pro-Rusland, waarop het gebied door de regering van president Vladimir Poetin werd ingelijfd. De annexatie is internationaal omstreden en in de aanloop naar het EK laaien de spanningen weer op.

Aanleiding is het nieuwe EK-shirt van Oekraïne, dat zondag werd onthuld. Op de voorkant van het shirt staan de contouren van het land in het wit, inclusief de Krim and pro-Russische regio's rond Donetsk en Luhansk. Op de achterkant staat bovendien 'Glorie aan Oekraïne', een patriotistische slogan uit de periode waarin de pro-Russische president Viktor Yanukovych in 2014 werd afgezet.

In Rusland wordt het nieuwe EK-shirt van Oekraïne gezien als een 'politieke provocatie'. Minister Dmitry Svishchev noemt het tenue 'totaal ongepast' en eist actie van de UEFA. Oekraïne is komende zondag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Lees meer over: Vysjtsja Liha

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws