Martinez ziet nog werkpuntjes, maar is gerustgesteld: Tevreden over intensiteit

Martinez ziet nog werkpuntjes, maar is gerustgesteld: "Tevreden over intensiteit"

06-06-2021 23:22

De Rode Duivels hebben het nodige vertrouwen getankt voor de afreis naar het EK. In hun laatste voorbereidingswedstrijd wonnen ze met 1-0 van WK-finalist Kroatië, na een bevredigende prestatie. Ook bondscoach Roberto Martinez zag overwegend positieve zaken.

Na het zoutloze 1-1-gelijkspel tegen Griekenland was er al hier en daar kritiek opgedoken. Naar verluidt was ook Martinez zelf not amused met die prestatie. Tegen de Kroaten hebben zijn troepen de rug gerecht. "De spelers hebben getoond dat we een team zijn", aldus Martinez in een reactie bij VTM. Vooral de communicatie tussen zijn spelers deed hem deugd. "Ik ben tevreden met onze intensiteit."

Desondanks heeft Martinez ook enkele werkpuntjes genoteerd in zijn schriftje. Zo moeten de aanvallers nog wat klinischer omspringen met hun kansen. "We hadden veel grote en kleine mogelijkheden die we niet helemaal benut hebben", klinkt het. "Soms leden we ook te gemakkelijk balverlies. Daar moeten we aan werken."

Geruststelling
De Duivels pakten het tactisch ietsje anders aan dan tegen Griekenland. Bij balverlies kroop linksmidden Nacer Chadli vaker naar het centrum, waardoor de Kroaten daar geen overtal konden krijgen. Martinez benadrukt dat het middenveld van de Kroaten wereldtop is. "Daarom moesten we in balverlies wat anders spelen. Ik dacht dat we dat echt goed aanpakten, al duurde het een zestal minuten", verwijst hij naar de stroeve openingsfase. 

Martinez ging graag dieper in op enkele spelers die de voorbije weken ter discussie kwamen te staan. Vooral Chadli stond in de vuurlinie. De vleugelspeler deed een uur mee en dat stelde Martinez op fysiek vlak gerust. Bovendien deed hij het verre van onaardig. "Je kan op hem vertrouwen. Hij verstond zijn rol echt goed, indrukwekkend", zwaait de bondscoach met lof. Ook Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, die elk een helft voor hun rekening houden, zullen er volgende week staan, verzekert hij.

Tot slot wilde Martinez het belang van deze overwinning niet onderschatten. Vooral op mentaal vlak doet dat deugd. "Als je goed speelt, moet je winnen. Als je niet goed speelt en toch wint, dan ben ik niet tevreden. Als je daarentegen goed speelt en niet wint, dan heb ik een onvoldaan gevoel, want in voetbal draait het om winnen", besluit de Spanjaard met een filosofische beschouwing.