Club NXT: Een experiment in Eerste Klasse B dat aanpassingen vraagt

Club NXT: Een experiment in Eerste Klasse B dat aanpassingen vraagt

23-04-2021 13:00 Laatste update: 20:16
20

Met Club NXT kregen we dit seizoen in Eerste Klasse B een opvallend project. De jonkies van Blauw-Zwart mochten zich tonen op profniveau. Maar is het ook een geslaagd experiment? VoetbalPrimeur.be oordeelt.

De beslissing om Club NXT in Eerste Klasse B te laten aantreden zorgde voor flink wat commotie. Andere ploegen uit 1A vonden het niet kunnen dat de jonkies van Club Brugge dat wél mochten doen en zij niet, verschillende amateurclubs hadden liever zelf een kans in 1B gekregen en ook de ploegen uit 1B zelf stonden niet te popelen om tegen Club NXT te spelen. Was het experiment Club NXT dan ook één grote mislukking?

Competitieve ploeg
Voor aanvang van het seizoen gaf trainer Rik De Mil nog aan dat Club NXT competitief wou zijn in 1B. Met nog één speeldag te gaan in 1B spreken de cijfers echter niet in het voordeel van de Bruggelingen. Het eindigt als laatste in de stand en staat ook in zowat elke categorie laatste.

Het sprokkelde amper twee overwinningen, scoorde amper 22 doelpunten en slikte maar liefst 63 doelpunten dit seizoen. Met een doelpuntensaldo van -41 doet het daarmee een pak slechter dan eerste achtervolger Lierse SK (-27). Kon het beter? Zeker en vast. Moest het beter? Zeker en vast.

Moeilijkheden
Makkelijk kregen De Mil en zijn staf het echter niet. Het moest het seizoen zonder spelers ouder dan 21 aanvatten en miste dus belangrijke ervaring in de ploeg. Waar andere ploegen met jonkies zoals Seraing en Lommel konden profiteren van de ervaring van spelers zoals Danijel Milicevic en Stijn Wuytens, waren bij Club NXT Maxim De Cuyper en Ignace Van der Brempt met minder dan vijf wedstrijden op profniveau de meest ervaren spelers.

Dat had ook op het veld duidelijke gevolgen. Domme jeugdfouten achterin zorgden wel vaker voor een tegendoelpunt en op fysiek vlak hadden de spelers van Club NXT het – in het begin van het seizoen – bijzonder moeilijk. Wat meer ervaring in de ploeg had van Club NXT dan ook ongetwijfeld een meer competitieve ploeg gemaakt.

Club Brugge kreeg dat ook bijna in de vorm van Killian Overmeire, die aan het begin van het seizoen nog meetrainde met Club NXT, maar omwille van de regels geen contract aangeboden kreeg. Inmiddels is hij gestopt met profvoetbal.

Evolutie
Veel teleurstellingen voor Club NXT met amper twee overwinningen op zak. Maar er zijn ook flink wat positieve dingen op te merken aan het hele verhaal. Dan kijken we vooral naar de enorme evolutie van heel wat spelers in de ploeg.

Aan het begin van dit seizoen kregen we letterlijk en figuurlijk jongens tegen mannen te zien in de partijen van Club NXT tegen de overige ploegen uit 1B. Aan het einde van dit seizoen zien we een volledig ander verhaal. De jonkies van Club NXT kunnen zo stilaan hun voet naast die van de overige profspelers in 1B zetten. Al zijn de resultaten er nog niet helemaal naar.

De Mil zag spelers zoals Senne Lammens, Romeo Vermant, Lynnt Audoor en Noah Mbamba plots doorbreken bij de beloften. Doorbraken waar Club Brugge mogelijk ook de vruchten van kan plukken. Blauw-Zwart weet nu meer dan ooit welk talent het in de kuip heeft zitten en beloonde onder andere Cisse Sandra en Mbamba al door hen dit (en volgend seizoen) een plekje in de A-kern te geven. Club Brugge profiteerde daar zelfs dit seizoen al van met de evolutie van Ignace Van der Brempt en Daniel Perez, die snel het niveau van de A-kern hebben opgepikt en steeds meer speelminuten krijgen.

Daarnaast werd het bij Club NXT ook duidelijk welke spelers (nog) geen rol kunnen spelen op profniveau en kunnen zij mogelijk al zoeken naar een nieuwe uitdaging op lager niveau. Ook de andere ploegen hebben inmiddels kunnen zien wat de jonkies van Club NXT waard zijn. Zo zag Club Brugge met Thibo Baeten dit seizoen nog een smaakmaker van Club NXT richting NEC Nijmegen trekken. Een overgang die mogelijk nooit was gebeurd als Baeten op het beloftenniveau had blijven voetballen.

Volgend seizoen opnieuw?
De kans dat we Club NXT en andere beloftenploegen volgend seizoen in Eerste Klasse B zien, wordt kleiner met de dag. Flink wat ploegen uit de K11, 1B en de amateurcompetities zijn tegen het voorstel en zien een nieuw 'experiment NXT' dan ook niet zitten. De topploegen in 1A zijn wel voorstander, mits ook zij een ploeg in 1B krijgen.

Dat Club NXT op dit moment ook nog geen ploeg had om in 1B ook competitief te zijn, staat buiten kijf. De evolutie die enkele jongens hebben doorgemaakt in amper één jaar profvoetbal is echter ook merkbaar. Het wordt de komende weken dus nog stevig onderhandelen om een oplossing te vinden.

Onder andere Hein Vanhaezebrouck is een fan van het concept. "Nu pleit iedereen - de ogen zijn blijkbaar eindelijk opengegaan bij sommigen - voor meer beloftenteams in de hogere reeksen. Maar wie er alle dagen mee bezig is, beseft dat al veel langer", gaf hij onlangs nog aan in Het Nieuwsblad. Al lijken er dan veranderingen te moeten komen aan het concept.

Mogelijke veranderingen
Manu Ferrera, coach van jong KAA Gent, is één van de mannen die ervoor pleit om de beloftenploegen eerst te laten aantreden in de amateurcompetities. Tegen Lierse SK (dat vorig seizoen nog in de amateurreeksen speelde) bewees Club NXT alvast dat het punten kon sprokkelen. De enige overwinningen werden tegen hen behaald. Ook het toestaan van spelers uit de A-ploeg te laten meespelen met de B-ploeg is een optie, maar zowat iedere ploeg is geen voorstander van die optie.

Toch zou het toestaan van enkele oudere voetballers bij de beloftenploegen kunnen helpen. Er bestaat geen twijfel over dat enkele goede voetballers met meer bagage het niveau naar omhoog krijgen en de jonkies kunnen helpen. Het blijft een bijzonder heikel punt in het hele verhaal.

Conclusie
Er zijn heel wat positieve, maar ook negatieve punten op te merken aan het hele verhaal. Club NXT werd vorig seizoen in 1B gegooid en had dus ook amper tijd om zich voor te bereiden op het experiment. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het wel steeds meer op de oppervlakte en ons lijkt Club NXT – mits wat extra kwaliteit/ervaring in de ploeg – volgend seizoen betere resultaten te kunnen voorleggen in 1B.

Ook andere beloftenploegen zullen het in 1B moeilijk hebben in hun eerste seizoen, maar als we afgaan op de evolutie van de jonkies bij Club NXT profiteren zowat alle jonkies in de ploeg wel van de ervaring op profniveau.

Kunnen we het experiment op dit moment dan ook geslaagd noemen? Nee, nog niet. Maar het is wel een experiment dat absoluut niet in de koelkast gestoken mag worden en meer aandacht vraagt. Het geeft flink wat jonge spelers de kans om te evolueren op profniveau, zich in de kijker te spelen van hun huidige club én de andere clubs in België. Club Brugge bewees dit seizoen al dat het voor makkelijkere doorstroming naar de A-kern zorgt. Voor herhaling vatbaar, mits enkele belangrijke aanpassingen.