Belgenloze Europa League, zeven landgenoten jagen nog op roem in Champions League

Belgenloze Europa League, zeven landgenoten jagen nog op roem in Champions League

06-04-2021 13:00
8

Ook de Europese clubcompetities duiken de laatste rechte lijn in. In zowel de Champions League als de Europa League staan de komende weken de kwartfinales geprogrammeerd. In totaal dingen zeven landgenoten nog mee naar het allerhoogste. VoetbalPrimeur.be lijst hun uitdagingen en verwachtingen op.

Ongelooflijk maar waar: in de EL is geen enkele Belgische inbreng meer aanwezig! Met onder meer Manchester United, AS Roma en Ajax loopt er nochtans nog schoon volk rond in het 'tweede' Europese toernooi, maar bij geen enkele van de acht overgebleven clubs voetbalt nog een landgenoot. Dat wordt even wennen. Zo speelde Romelu Lukaku in 2020 nog de finale met Internazionale.

Alle Belgische ogen kunnen zich dus ongegeneerd richten op het kampioenenbal. Daarin zijn onze Rode Duivels zelfs tegen elkaar uitgeloot, wat het extra fijn maakt om volgen. In FC Porto versus Chelsea FC en Bayern München versus Paris Saint-Germain komt een overvloed aan voetbalklasse aan de aftrap, maar geen enkele van de protagonisten daar heeft Belgisch bloed door de aderen stromen. Dat is wél het geval in de twee overige duels.

Manchester City - Borussia Dortmund
Liefst vier langenoten slijpen de messen voor een strijd op leven en dood, al zal Axel Witsel dat vanuit zijn zetel moeten doen, helaas. De Luikenaar ligt nu al even in de lappenmand vanwege een enkelbreuk. Hij blijft hard werken in de hoop om het EK te halen. Thorgan Hazard en Thomas Meunier zullen de honneurs moeten waarnemen. Geen van beide verkeert in bloedvorm, maar dat geldt eigenlijk voor heel Dortmund, dat slechts één van haar laatste vijf matchen won. Afgelopen weekend volgde een nieuwe ontgoocheling tegen Eintracht Frankfurt (1-2). Hazard werd er na een uur naar de kant gehaald, Meunier kwam zelfs niet van de bank. Niet bepaald veelbelovend ...

Nee, dan is het waarschijnlijker dat Kevin De Bruyne met de Belgische aandacht gaat lopen. De Rode Duivel zit weer helemaal op het juiste spoor na zijn afwezigheid. Dat bewees hij tegen Leicester City nog maar eens. Hoewel KDB geen doelpunt of assist op het scorebord kon toveren, was hij ontegensprekelijk de beste man op het veld. Die topvorm komt net op tijd om Man City dat ene hiaat op het palmares te helpen opvullen. De sterren staan alvast gunstig, al blijft Bayern een erg geduchte uitdager. Maar eerst die andere Duitse reus!

Real Madrid - Liverpool FC
Nog een duel waar Belgen elkaar in de ogen kunnen kijken, al is het zeer de vraag of Divock Origi daar de kans toe krijgt. Dat Jürgen Klopp de voorkeur geeft aan zijn vaste drietand in de voorhoede, is enkel logisch, maar toch leek de Limburger vroeger in een hogere schuif te liggen. In de vorige ronde, tegen RB Leipzig, mocht Origi wel nog eens twintig minuten opdraven. Wie weet ligt straks, als de nood hoog is, weer een heldenrol in het verschiet, zoals in die onvergetelijke campagne van 2018-2019.

Het kwakkelende Liverpool neemt het in de kwartfinale op tegen het al even kwakkelende Real Madrid. Hoewel beide grootheden recent nog een Beker met de Grote Oren veroverden, is hun spelpeil danig gezakt sinds corona uitbrak. De Koninklijke kan nog altijd geen beroep doen op Eden Hazard, al maakte hij vorige week voor de zoveelste keer zijn wederoptreden op training. Misschien stoomt Zinedine Zidane hem klaar voor de terugmatch? In tussentijd rekent de trainer vooral op Thibaut Courtois, de laatste weken de grote uitblinker van het team. Onze nationale nummer één moet de aanvalsdans van Mo Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané bezweren.