Hoe een geniale Vercauteren en dosis geluk Antwerp de overwinning opleverde

Hoe een geniale Vercauteren en dosis geluk Antwerp de overwinning opleverde

22-03-2021 14:00 Laatste update: 23-03-2021 09:00
7

Royal Antwerp FC boekte een knappe overwinning op he veld van Club Brugge. Frank Vercauteren had een duidelijke wedstrijdplan en de spelers voerden dat perfect uit. Huisanalist en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock analyseerde de wedstrijd en de 0-2 zege van The Great Old in het Jan Breydelstadion.

Vercauteren en Antwerp werden vooral geloofd voor hun compact blok. De perceptie lijkt alsof Antwerp vanaf minuut 1 in een laag compact blok speelde maar dit was niet zo. Integendeel het begon aan de wedstrijd met een hoog blok en probeerde Club bij de opbouw al onder druk te zetten. Na 25 minuten en de hele tweede helft werd Antwerp gedwongen om constant in een compact blok te spelen.

Antwerp in balbezit
Ik moet eerlijk toegeven mijn analyse van het aanvalsspel van Antwerp is deels gebaseerd op buikgevoel. In het ideale scenario doet een spelprincipe of patroon zich minstens drie keer voor, maar omdat het aanvalsspel van Antwerp slecht 25 minuten duurde kwamen enkele patronen slechts 1 maximum 2 keer voor. De enige die met honderd percent zekerheid kan zeggen of het de bedoeling was of puur toeval is, is Vercauteren.

Elke trainer die tegen Club Brugge een game plan maakt zit met dezelfde vraag, hoe kunnen we voorkomen dat we in Mata zijn zone geraken? Vercauteren heeft dit anders opgelost, hij heeft net Mata opgezocht en proberen overloaden, wat hem zeer goed gelukt is.

Zoals in eerdere analyses en in mijn e-book over Club Brugge te lezen valt speelt Club Brugge man georiënteerd verdedigend. Omdat Antwerp met drie centrale verdedigers speelt, gaat Club Brugge met de voorlinie man op man met de drie centrale verdedigers van Antwerp.

Omdat Antwerp voor het eerst met twee centrale aanvallers speelde en niet met 1/3 (Mbokani en twee flanken in de halfspace), moest Rits centraal blijven om toch een extra slot op de deur te zijn en zo een overtal te houden. Op deze manier had Antwerp altijd een vrije middenvelder en dit was vooral Hongla. De backs van Club Brugge gingen dan man op man met de wingback van Antwerp wanneer de afstand te groot was voor de flanken om negatieve pressing te geven. Hieronder een voorbeeld.


Dit is bij de 0-1, over de goal later meer. Hier is duidelijk zichtbaar hoe Club Brugge koppeltjes vormt in het druk zetten. Mata wordt hier overload en komt in een keuze te staan Hongla of Lukaku. Hier neemt hij wel een goede tussenpositie. In andere fases waar hij doordekte op Hongla, ging Lamkel Ze in de diepte in zijn rug of ging Lukaku diep die dan niet gevolgd werd door Lang.

Om mee in de discussie te gaan van wie in de fout bij tegengoal, zeg ik Rits. Zijn startpositie is zeer zwak. Hij staat nu Rafaelov te dubbelen die het luchtduel van Mechele in principe nooit kan winnen. Hij had beter positie genomen waar de ref staat, op die manier verkleint hij de ruimte tussen Mechele en Kossounou en kan hij zowel Kossounou als Mechele steunen in het duel om de tweede bal. Hij communiceert ook niet dat hij de bal niet zal halen waardoor Kossounou en verrast is. Lamkel Ze werkt koelbloedig af.

Om verder te gaan op het aanvalsplan van Antwerp, zien we in de data ook terug dat hoofdzakelijk de mensen op de linkerflank werden gezocht en elkaar zochten mede dankzij de overload. Niet toevallig gaven Hongla en Lukaku de meeste passes bij Antwerp.


Hierboven is de passmap van Royal Antwerp FC. Wat duidelijk te zien is, dat Lukaku – Lamkel Ze – Hongla de meeste frequente onderlinge passes gaven van heel het elftal. We kunnen stellen dat het aanvalsplan (als het de bedoeling was) er wel goed uit kwam, alleen was het van korte duur door de vroege openingstreffer. Clement zag het gevaar ook en wisselde Lang en De Ketelaere van flank na 15 minuten. De Ketelaere die wel het loopvermogen om Lukaku te volgen ging half/half spelen tussen Le Marchand en Lukaku waardoor Mata makkelijker kon doordekken op Hongla wanneer nodig.

Antwerp kon op de tegenaanval werkelijk niets klaarspelen tweede helft. Mocht ik Vercauteren zijn zou ik volgende keer Lamkel Ze tegen Mechele zetten in de restaanval en niet bij de snellere Kossounou.

Antwerp in balverlies tot minuut 30
Antwerp speelde in een compacte 5-3-2 vanuit de zone. Wanneer de back van Club Brugge werd ingespeeld dan stapte de buitenste middenvelder van Antwerp uit terwijl Rafaleov of Lamkel Ze de passlijn naar Rits (of de speler die op dat moment als verdedigende middenvelder speelde) afschermde.

Club Brugge probeert door lage backs in de opbouw normaal de back van de tegenstander te lokken om dan via een lange bal de ruimte in zijn rug te bespelen met Lang of De Ketelaere. Omdat nu een middenvelder uitstapte bij Antwerp konden de backs en de buitenste centrale verdedigers mooi in 1 lijn blijven waardoor het zeer moeilijk was voor Club Brugge om in “nuttige” ruimtes te komen.

Club Brugge probeerde wel diepte te zoeken door de herkenbare opposite moves tussen de speler in de halfspace en de speler op de flank, maar Antwerp dekte hier niet op door en hield zich vooral bezig om de ruimte achter zich (de gevaarlijkste ruimtes) af te schermen. Wanneer Club Brugge toch iemand vrij kreeg tussen de linies kwam die in een spinnenweb van meerdere Antwerp middenvelders en verdedigers.

Dost probeerde wel wat extra ruimte tussen de linies te zoeken door een hogere positie in te nemen en/of buitenspel te lopen. Omdat Club met flanken speelde die naar binnen zwierven kwamen ze zelf in de trechter te spelen. De backs komen in het aanvalsspel naar binnen zeker Denswil, enkel Mata maakt af en toe een late overlap/underlap. Mede hierdoor kon Antwerp de linies horizontaal en verticaal compact houden.

Antwerp in balverlies na minuut 30

Hierboven een voorbeeld van hoe Antwerp nog iets extremer ging verdedigen door Rafaelov bijna mandekking te laten spelen op Rits. Antwerp ging van een 5-3-2 naar een 5-4-1 met Lamkel Ze in de restaanval. Omdat er een middenvelder uitstapt is ook makkelijker om de passlijn dicht te houden naar het centrum, waardoor de back bijna verplicht is om een lange bal over de lijn te trappen. Dit soort passes zijn een cadeau voor verdedigers zoals De Laet. Mata is hier naar binnen gekomen om de sub restverdediging te houden.


Ander voorbeeld waar Rafaelov zeer diep terug is om Rits op te vangen. Daarnaast hield hij ook altijd een oog voor een mogelijke snelle switch naar de contraback bij Club Brugge.

Waarom De Ketelaere als linksback moet spelen tegen compacte blokken.
Net na rust werd duidelijk dat Clement gevraagd had aan zijn middenvelders (Vormer en Vanaken) om wijder te gaan spelen en niet meer door het midden te proberen combineren op de kleine ruimte.

Als de middenvelders verder uit elkaar staan, word het ook logischerwijs moeilijk voor Antwerp om de afstanden te belopen in de breedte. Daarnaast is een snelle switch eenvoudiger om te maken. Na 10 minuten viel Club Brugge weer in zijn oude gewoonte van de eerste helft en kwam iedereen weer naar het centrum te spelen.

Met wat we nu weten dat de flanken vaak naar binnen zwierven gisteren en daarmee eigenlijk hun eigen ruimte wacht dicht lopen (zeker wanneer er geen hoge balcirculatie en voldoende diepgang is zonder bal), stel ik mezelf de twee volgende vragen.

Hoeveel verdedigende duels acties of duels heeft Denswil gisteren uitgevochten? Welgeteld 1(!). Welke positie had gedurende 90 minuten de meeste vrijheid aan de bal bij Club Brugge? De backs (zeker de contrabacks hadden enorm veel ruimte).


Hierboven een voorbeeld van hoe Club Brugge vaak aanviel. De Ketelaere is naar binnen getrokken en Sobol heeft een enorme ruimte voor zich, Denswil had deze ruimte ook de eerste helft als contraback. Sobol kreeg gisteren in de tweede helft de meeste schietmogelijkheden, waarom dan niet De Ketelaere in deze ruimte laten spelen? Ik ben van mening dat de beste/spelbepalende spelers in de beste ruimtes moeten komen. En als dit tegen een compact blok de linksback positie is waarom niet?

Conclusie
Zoals Vercauteren zelf zei zaten de wedstrijdomstandigheden en het geluk van de dag mee. Desalniettemin mag hij wel deze overwinning grotendeels op zijn conto schrijven samen met de discipline van de hele ploeg. Club Brugge hoeft zich volgens mij geen zorgen te maken, integendeel het is logisch om te verliezen na elf ongeslagen wedstrijden.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.