Van antiheld tot held: Waarom Benteke mag hopen op een EK-selectie

Van antiheld tot held: Waarom Benteke mag hopen op een EK-selectie

04-01-2021 10:00 Laatste update: 22:37
18

Christian Benteke leeft weer op. De Crystal Palace-spits leek volledig afgeschreven in de Premier League en bijgevolg de nationale ploeg, maar bewijst nu toch weer zijn waarde. Het zou zomaar kunnen dat het tot een EK-selectie én een verlengd verblijf in Engeland leidt.

Na een waar horrorseizoen in 2019/20 was Benteke zowat volledig uit beeld verdwenen bij media én club. Het was zelfs zo erg gesteld dat de spits in het begin van het seizoen niet eens de kern haalde. Pas in december mocht Benteke nog eens in de basis beginnen bij Palace, hij schoot meteen twee keer raak.

Voor Benteke was dat het startschot voor een reeks sterke prestaties. Sinds die eerste basisplaats dit seizoen dropte coach Roy Hodgson hem, op één wedstrijd na, telkens in de basisopstelling. Het zegt veel over Benteke, onze landgenoot greep zijn kans en knokte zichzelf weer in de ploeg én de schijnwerpers.

De goalgetter van enkele jaren geleden is Benteke weliswaar nog niet, dat hoeft echter geen drama te betekenen. Op zijn 30ste schuift Benteke het teambelang naar voren, presteren en de ploeg helpen is op dit moment belangrijker dan doelpunten maken. Desalniettemin wist hij sinds december toch al drie keer de weg naar doel te vinden, hij deelde ook al één assist uit.

Daarmee doet Benteke nu al beter dan in het volledige voorbije seizoen, toen wist Benteke slechts twee keer te scoren. Benteke kan zich echter niet enkel met het voorbije seizoen vergelijken, met spitsbroeder Michy Batshuayi loopt er niet enkel een collega maar ook een Duivelse concurrent rond bij Palace. Batsman kreeg in het begin nog volop zijn kans in Londen maar wist nooit te overtuigen, zijn doelpuntenproductie staat dan ook nog op nul.

Het stelt bondscoach Roberto Martinez alvast voor een dilemma. Benteke was eigenlijk al ver afgezakt in de pikorde, door zijn stijgende vormcurve en de matige prestaties van Batshuayi en Divock Origi maakt hij echter weer kans om tweede keus te worden achter de onaantastbare Romelu Lukaku. Het zou een comeback van jewelste zijn, maar verrast mogen we ook niet zijn als de bondscoach Benteke mee naar het EK neemt.

Een EK-selectie zou ook de carrière van Benteke weer een duw in de rug geven. Crystal Palace heeft het aflopende contract van de aanvaller nog steeds niet verlengd. Als Benteke deze lijn doortrekt zal er aan interesse echter geen gebrek zijn, de Premier League-droom die hij zo hard koestert moet hij voorlopig nog niet opbergen.