VP Analyse: Gouden Nmecha bij inefficiënt Anderlecht, waar is de beste Holzhauser

VP Analyse: Gouden Nmecha bij inefficiënt Anderlecht, waar is de beste Holzhauser

27-12-2020 20:26
6

Het beloofde een spannende topper te worden tussen RSC Anderlecht en K. Beerschot V.A, maar paars-wit haalde het zondag zonder al te veel problemen van de Antwerpenaren. Het werd 2-0 na doelpunten van Lukas Nmecha en Paul Mukairu. Wat hebben we hieruit geleerd? VoetbalPrimeur.be maakt de analyse.

Heeft Anderlecht Tau echt nodig?
Bij RSC Anderlecht kreeg Percy Tau nog eens een basisplek. Mogelijk ook zijn laatste voor de Brusselaars. De Zuid-Afrikaan wordt gevolgd door moederclub Brighton, die Tau graag naar Engeland wil halen. Ook een groot gemis voor Anderlecht?

Volgens ons alvast niet. Tau heeft een belangrijke rol bij Anderlecht en komt bijzonder vaak aan de bal, maar er loopt gewoon te veel mis bij hem. Net zoals vorig seizoen bij Club Brugge is Tau in de wintermaanden helemaal weggezakt.

Dat werd net voor rust ook nog eens duidelijk toen Tau oog in oog kwam te staan met Mike Vanhamel, maar de bal onbegrijpelijk naast doel schoot. Een doelkans dat een (aanvallende) speler gewoon altijd in doel moet plaatsen.


Tau is dit seizoen dan ook nog niet echt van groot belang geweest voor Anderlecht. Hij scoorde wel al vier keer in dertien partijen, maar helemaal overtuigend was het op enkele wedstrijden na nooit. En, als Tau vertrekt, geeft het de revaliderende Yari Verschaeren mogelijk nog eens een kans om op de tien te spelen bij RSCA. Om nog maar te zwijgen van miljoenenaankoop Michel Vlap, die helemaal geen speelminuten meer krijgt.

Gebrek aan efficiëntie
Anderlecht had het vooral vorig seizoen moeilijk om tot kansen te komen. Tegen Beerschot had het die problemen niet. Tau, Mukairu, Amuzu. Ze kregen allemaal genoeg mogelijkheden om te scoren voor paars-wit.

Een doelpunt? Daar had men flink wat kansen voor nodig. Nmecha scoorde, Mukairu deed het even later (na meerdere kansen) dan toch. De cijfers zijn ook duidelijk. Tau zit aan vier doelpunten, Mukairu aan twee en Amuzu dit seizoen aan nul. Toch een werkpunt voor Anderlecht, dat diezelfde kansen niet zal krijgen tegen ploegen in Play-Off 1.

Holzhauser niet op Gouden Schoen niveau
De stemgerechtigden moeten ten laatste op 28 december hun stemmen uitbrengen voor de Gouden Schoen. Voor die prijs wordt Raphael Holzhauser ook gezien als één van de grote favorieten. Maar zal hij de prijs ook winnen? Tegen Anderlecht zal hij alvast geen stemmen gewonnen hebben.

De middenvelder zag maatje Tarik Tissoudali uitvallen met een blessure en dat speelde Holzhauser duidelijk ook parten. De Oostenrijker kwam er amper aan te pas en kon dan ook helemaal niet voor het verschil zorgen in de wedstrijd.

Holzhauser zit al eventjes in een moeilijke periode en dat is er ook aan te zien bij Beerschot. De Antwerpenaren verloren nu al drie keer op rij. Kost dat Holzhauser, die dit seizoen wel al goed was voor elf doelpunten en negen assists in zeventien wedstrijden, ook een Gouden Schoen?


Aanval op zichzelf
We zijn al langer overtuigd van Lukas Nmecha, maar tegen Beerschot bewees Nmecha nog maar eens hoe belangrijk hij is voor dit Anderlecht. De aanvaller was zowat in alle gevaar van paars-wit betrokken en zag dat ook beloond worden met een doelpunt.

De hierboven beschreven Holzhauser wordt gezien als een kandidaat-Gouden Schoen. Nmecha vreemd genoeg niet. Toch bestaat er geen twijfel over dat Anderlecht zonder Nmecha nog een pak lager in het klassement zou staan. Met zijn tien doelpunten in zestien partijen scoorde hij bijna één derde van alle goals voor Anderlecht.

Dat zal men ook bij Man City gezien hebben. De Engelse club volgt zijn prestaties op de voet en lijkt Nmecha alvast een kans te willen geven in de voorbereiding op volgend seizoen. Wat ook slecht nieuws is voor Anderlecht. Nog een half seizoen genieten van Nmecha en dan keert de spits terug naar Engeland.