Van Ranst is duidelijk: 'Geen voorrang op coronavaccin voor voetballers'

Van Ranst is duidelijk: 'Geen voorrang op coronavaccin voor voetballers'

15-12-2020 09:01
12

Het coronavirus lijkt opnieuw niet te stoppen en heeft al stevig huis gehouden in de Belgische voetbalwereld. Een vaccin moet iedereen helpen, maar er heerst hevige discussie over wie voorrang zal krijgen. Belgische clubs moeten niet rekenen op steun van Marc Van Ranst.

Na opnieuw besmettingen bij onder andere K. Beerschot V.A, KAS Eupen en Club Brugge zou men een coronavaccin wel goed kunnen gebruiken. Maar de kans is zo goed als onbestaande dat de voetballers van Belgische clubs ook voorrang krijgen op de 'gewone bevolking'. "Ik kan met ­zekerheid zeggen dat dat niet zal gebeuren”, zegt viroloog Marc Van Ranst bij Het Nieuwsblad. "Profvoetballers zijn geen prioritaire groep."

Ook binnen het taskforce, verantwoordelijk voor de verdeling van vaccins, denkt men hetzelfde. "Profvoetballers behoren niet tot de risicogroep, het zijn geen 65-plussers en ook geen zorgprofessionals."

Eerder voorval
Ten tijde van de Mexicaanse griep in 2009 kregen onder andere Club Brugge en RSC Anderlecht, die toen Europees speelden, wel een vaccin. Dat was niet naar de zijn van Van Ranst. "Ik heb mij daar toen ook al hevig tegen verzet, maar ik maak mij geen illusies dat ze toch weer aan vaccins zullen geraken", besluit Van Ranst toch nog met een kritische noot.