Portret van Anderlecht-target Arokodare: ‘Je kan hem vergelijken met Zlatan’

Portret van Anderlecht-target Arokodare: ‘Je kan hem vergelijken met Zlatan’

08-09-2020 10:15 Laatste update: 23:10
32

Dinsdag om klokslag één over twaalf openden de Belgische transferpoorten zich weer. Onze JPL-clubs kunnen na een korte onderbreking dus weer naar hartenlust shoppen, ook Anderlecht wil zijn kern verder versterken. Eén van de targets is spits Tolu Arokodare. Een onbekende naam, maar wel eentje die een introductie rechtvaardigt. VoetbalPrimeur.be ging dan ook op zoek naar antwoorden, en vond die in Letland.

De 19-jarige Arokodare verdient zijn brood bij het bescheiden Letse Valmiera FC. Met 22 doelpunten in 33 wedstrijden gingen zijn prestaties echter ook in ons land niet onopgemerkt voorbij. Anderlecht zag zijn kans en deed een bod van 1,5 miljoen euro, dat werd echter afgewimpeld, het bestuur van Valmiera wil meer voor zijn goudhaantje. Wat rechtvaardig de hoge kostprijs voor een speler die toch slechts in Letse competitie speelt? Gerenommeerd Lets voetbaljournalist Edmunds Novickis legt uit.

Gevraagd naar de kwaliteiten van Arokodare is het antwoord klaar en duidelijk. "Met zijn 1,95m is hij fysiek erg sterk, je krijgt hem ontzettend moeilijk van de bal. Die fysieke presence koppelt hij ook nog eens aan technische kwaliteiten", vertelt Novickis in een exclusief gesprek. Fysieke presence gekoppeld aan technische kwaliteiten, dan denkt een voetbalsupporter al snel aan Zlatan Ibrahimovic. Dat is ook de speler waar Arokodare het best mee te vergelijken valt.

"Het is natuurlijk nog een ander niveau, maar ze hebben een gelijkaardige speelstijl. Al heeft Arokodare nog een iets fysiekere stijl, hij dribbelt minder dan Zlatan en geeft de bal ook sneller af. Veel van zijn doelpunten komen na erg snelle balcontacten, meestal heeft hij niet meer dan drie seconden nodig om een doelpunt te maken nadat hij de bal krijgt aangespeeld", vervolgt de voetbaljournalist. Kwaliteiten die de Anderlecht-supporters alvast als muziek in de oren zullen klinken.

Novickis denkt dan ook dat Anderlecht de ideale stap is voor de Nigeriaanse aanvaller. "De fysieke speelstijl in België is hem op het lijf geschreven. In enkele jaren zou hij nog een extra stap hogerop kunnen, een top-5 competitie is mogelijk. Ik denk dan aan Engeland of Duitsland, Spanje lijkt hem iets minder goed te liggen."

Toch moet Anderlecht ook opletten weet het Arokodare in huis te halen, de grootste zwakte van de ruwe diamant ligt misschien wel naast het voetbalveld. "Op het veld is hij erg matuur voor zijn leeftijd, naast het veld iets minder. Hij durft wel al eens een gekkigheid te posten op sociale media, en ook de manier waarop hij een transfer probeert te forceren valt niet in goede aarden. Hij wordt door zijn manager onder druk gezet om niet te komen trainen, en doet dat dan ook niet. Dat is geen goed teken, en dat betekent dat dat later opnieuw zou kunnen voorvallen bij een andere club."

Ook de overgang naar België zou voor problemen kunnen zorgen. In Letland is voetbal een sport waar niet veel aandacht aan wordt besteed, een slechte prestatie zorgt dan ook niet meteen voor externe druk, dat is in België wel even anders. "In de Letse competitie zitten er zelfs zonder corona minder dan 1000 fans in de tribune. Hij is het dus totaal niet gewend om in de spotlight te staan", vertelt Novickis.

De nabije toekomst zal uitwijzen of Arokodare in het Lotto Park te zien zal zijn. Momenteel is het verschil tussen vraag en aanbod nog te groot, Valmiera FC speelt het spel dan ook hard. De woorden van Lets voetbaljournalist Reinis Lacis vatten de actuele situatie goed samen. "De club herinnert de pers er graag aan dat Arokodare nog drie jaar contract heeft, de voorlopige sluiting van de transfermarkt leek het bestuur dan ook niet te deren. Al kan het net zo goed zijn dat dit pure blufpoker is en Anderlecht bij een verhoogd bod wel prijs heeft."