Dag op dag honderd jaar terug boekten Rode Duivels hun grootste triomf ooit

Dag op dag honderd jaar terug boekten Rode Duivels hun grootste triomf ooit

02-09-2020 16:38

Anno 2020 behoort het Belgische nationale elftal tot het kruim van de internationale voetbalgrootmachten. Dat is ooit anders geweest, al scheerden de Rode Duivels honderd jaar geleden wel degelijk hoge toppen. In 1920 pakten ze zelfs hun hoogste onderscheiding ooit: Olympisch goud!

Het is deze woensdag dag op dag een eeuw geleden dat de Belgische mannen die knalprestatie neerzetten. Op 2 september 1920 behaalden de Duivels, nota bene in het vertrouwde Antwerpen, de allerhoogste roem die er te vinden is in de sportwereld. De Belgische voetbalbond blikt met plezier terug op die heuglijke dag.

In haar weg naar het goud moest ons land drie rondes tot een goed einde brengen. Dat was er eentje minder dan de concurrentie, maar als gastland hoefde België niet aan te treden in ronde één. In de kwartfinale klopten de Rode Duivels Spanje met 3-1, in de halve finales ging eeuwige rivaal Nederland de boot in met 3-0.

De finale tegen het inmiddels ontbonden Tsjecho-Slowakije verliep merkwaardig. Na 43 minuten stond een 2-0-voorsprong in het voordeel van onze Duivels op het scorebord. Volgens de Oostblokkers was dat blijkbaar de fout van de scheidsrechter. Zij stapten dan ook misnoegd van het terrein, waarna ze gediskwalificeerd werden. België Olympisch kampioen!