Mercatobalans: Hyperactief Gent spaart kosten noch moeite om Club te bedreigen

Mercatobalans: Hyperactief Gent spaart kosten noch moeite om Club te bedreigen

07-08-2020 12:00 Laatste update: 17:40
3

De maand augustus is ingezet en het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat écht voor de deur. Nu de plooien gladgestreken zijn, klinkt het startschot deze zaterdag. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze voorlaatste aflevering: KAA Gent, het nummer twee van vorig seizoen.

Hoewel de achterstand op Club Brugge na 29 speeldagen behoorlijk respectabel was, kunnen de Buffalo’s gerust spreken van een boerenjaar. Allereerst was het veldspel bij momenten oogstrelend. Dat vertaalde zich bijvoorbeeld in het hoogste aantal gemaakte treffers van de competitie: 59 stuks. Daarnaast mocht ook de Europese campagne gezien worden, met zeges tegen VFL Wolfsburg en AS Saint-Etienne en een nipte uitschakeling door AS Roma. Tot slot zal de ontbolstering van een raspaardje als Jonathan David de club geen windeieren leggen, of dat nu op korte of iets langere termijn gebeurt.

Een geslaagd jaar dus, maar dat betekent allerminst dat Gent nu op haar lauweren zal rusten. Integendeel, voor het eerst spreken Ivan De Witte en Michel Louwagie openlijk titelambities uit. Na de primeur in 2015 acht het sterke duo de tijd rijp om een tweede kampioenschap aan de erelijst toe te voegen. Aangezien het gat met de rivaal uit Brugge aan het (vervroegde) einde van de rit toch nog vijftien punten bedroeg, stortte de club zich gretig op de transfermarkt. Van alle deelnemers aan de Jupiler Pro League trok Gent de geldbuidel dan ook het verst open.

Op te vullen hiaten
Aanvallend zat alles snor, maar verdedigend durfden de jongens van Jess Thorup wel eens een steek te laten vallen. Het leverde het elftal een totaal van 34 tegentreffers op. Binnen die specifieke categorie zouden de Oost-Vlamingen met die cijfers slechts op het nippertje Play-Off 1 halen. Club Brugge (14), Sporting Charleroi (23), RSC Anderlecht (29), Royal Antwerp FC en Standard Luik (allebei 32) stonden defensief immers stuk voor stuk stabieler. De prioriteit van de Gentse scouting kwam dan ook op versterking voor de achterhoede te liggen.

Zoals verderop zal blijken bestormde Gent de transfermarkt de voorbije weken. De ene na de andere naam tekende in de Ghelamco Arena, maar opvallend genoeg valt er tot op heden nog geen enkele bepalende vertrekker te noteren. Enkele overbodige krachten zochten wel andere oorden op. Het gaat onder meer om Philip Azango, Reuben Yem en Jan Van den Bergh, kerels die zich nooit konden doorzetten. Hun plaats in de kern zal alvast ingevuld worden door meer kwaliteitsvolle spelers.

Het hete hangijzer in de Arteveldestad blijft uiteraard het dossier rond Jonathan David. De Witte maakte zich sterk dat hij de Canadese wonderkid aan boord wil houden, maar dat lijkt enkel wishful thinking. David trad nauwelijks aan in de voorbereiding. Het dankzij Victor Osimhen kapitaalkrachtige Lille OSC zou zijn voorkeur wegdragen, al verlopen de onderhandelingen stroef. Volgens de laatste updates zouden de Noord-Fransen nu toch bereid zijn om boven de 30 miljoen euro te bieden. Dat bedrag had het Gentse bestuur vooropgesteld. Hoe dan ook wekken de vele inkomende transfers de indruk dat een vertrek van David wel degelijk ingecalculeerd is.

Al zeker vertrokken: Philip Azango (AS Trencin), Giorgi Beridze (?), Jari De Busser (Lommel SK), Lior Inbrum (Maccabi Petah Tikva), Eric Smith (uitleenbeurt Norrköping), Jan Van den Bergh (K. Beerschot V.A.), Reuben Yem (AS Trencin)

Afgeronde versterkingen
Kwaliteit kost geld, ook in coronatijden. En dus dook Gent in de spaarpot om de gezochte aanwinsten binnen te hengelen. In de eerste plaats lag de focus op versterking voor de achterhoede. Núrio Fortuna moet dat manco invullen. De sportieve cel was in die mate gecharmeerd door de Angolees dat het clubrecord sneuvelde. Die zes miljoen euro zouden het echter waard kunnen zijn, want Núrio is een pure klasbak. Kanttekening: met Milad Mohammadi had Thorup al een veelbelovende linksachter ter beschikking. Dat de plaatsjes duur worden, zal ook op andere posities het devies zijn.

Gent maakte niet alleen Sporting Charleroi rijker, ook 1.FC Heidenheim zag de bankrekening gespekt. De zeven miljoen euro vanuit Oost-Vlaamse hoofdstad moeten de bittere pil van de gemiste promotie naar de Bundesliga enigszins verzachten. In ruil is het wel Tim Kleindienst en Niklas Dorsch kwijt. Die eerste moet het doelpuntenaantal van Gent nog verder opkrikken, terwijl zijn collega naar verluidt een middenveld kan domineren. Samen met Sven Kums kan de Duitser voor gensters zorgen. Ook Kums kostte Gent nog wat geld, overigens, aangezien zijn aankoopoptie gelicht werd bij RSC Anderlecht.

Kwaliteit aantrekken staat niet noodzakelijk synoniem voor met geld smijten. Integendeel, voor de verdedigende impuls toonde Louwagie alweer zijn neus voor zaken. Op Núrio na kostten de nieuwkomers achterin nauwelijks wat. Voor een gerespecteerde kracht als Jordan Botaka legde Gent slechts 600.000 euro op tafel in Sint-Truiden, waar het trouwens ook de talentvolle Alexandre De Bruyn oppikte. Dino Arslanagic en Davy Roef kwamen zelfs gratis en voor niets! Terwijl de mandekker een geduchte concurrent wordt voor Igor Plastun, moet Roef het vuur aan de schenen van Thomas Kaminski leggen.

Al aangetrokken: Dino Arslanagic (Royal Antwerp FC), Jordan Botaka (Sint-Truiden), Alexandre De Bruyn (Sint-Truiden), Núrio Fortuna (Sporting Charleroi), Niklas Dorsch (FC Heidenheim), Tim Kleindienst (FC Heidenheim), Sven Kums (definitief overgenomen van RSC Anderlecht), Samy Mahour (Montrouge FC), Mathéo Parmentier (KSC Lokeren), Davy Roef (RSC Anderlecht), Mamadou Sylla (einde uitleenbeurt Orenburg)

Wat is er nog op til?
Na enkele furieuze transferweken lijkt het huiswerk van Gent nog voor aanvang van de competitie afgerond. In de verdediging is de concurrentie stevig aangescherpt, voorin moeten Dorsch (als foerier) en Kleindienst (als afwerker) voor extra dreiging zorgen. Het ziet er niet naar uit dat de supporters in augustus nog nieuwkomers hoeven te verwachten, al is het natuurlijk altijd met twee woorden spreken. De deal rond David kan veel bepalen. Als Lille snel een akkoord weet te bereiken, gebruiken De Witte en Louwagie dat bijkomende kapitaal misschien alsnog om een vervanger te halen.

In het achterhoofd houden de Buffalo’s nu al maanden rekening met een exit van David. Andere sterkhouders laten gaan is echter onbespreekbaar. Dat mag Sevilla FC ondervinden. Het Spaanse nummer vier klopte al aan bij de Ghelamco Arena om ontdekking Elisha Owusu los te weken, maar keerde van een kale reis thuis. Een middenvelder die daarentegen wél vertrekkensklaar staat, is Brecht Dejaegere. De chouchou van het Gentse publiek past helemaal niet meer in de plannen van Thorup. Een resem Belgische clubs wordt geciteerd als mogelijke overnemers.

Niet toevallig staat er ook in de achterhoede nog wat te gebeuren. Zo vertoonde meubelstuk Nana Asare vorig seizoen de eerste tekenen van de wegende leeftijd. Op zijn 33e, na 272 duels in het blauw-witte shirt, mag de gewezen kapitein andere oorden opzoeken. Of steekt Mohammadi daar een stokje voor? Zowel Leeds United als Glasgow Rangers wil de Iraniër er dolgraag bij. Zijn vertrek kan een smak geld opleveren (er wordt een som van zeven miljoen genoemd) en in principe loopt er met Núrio al een evenwaardige vervanger rond. Als Asare én Mohammadi verkassen, komt Gent plots echter krap te zitten op de linksback.

Geruchten: Nana Asare (?), Jonathan David (Lille OSC), Brecht Dejaegere (Royal Antwerp FC, KV Mechelen, Standard Luik), Milad Mohammadi (Leeds United, Glasgow Rangers), Elisha Owusu (Sevilla FC)

Balans
Begin augustus kleurt de Gentse transferbalans hoofdzakelijk groen. De Buffalo’s vesterkten zich met een half dozijn spelers die voor een directe meerwaarde zullen zorgen. Zo zijn zowat alle postjes in de kern dubbel tot driedubbel bezet. Dat zal ook nodig blijken in een volgestouwde kalender, met minder tijd vanwege het coronavirus en opnieuw een Europese campagne. Dat David nog vertrekt, staat in de sterren geschreven, maar zal dan ook niet als een onaangename verrassing komen. Mocht de Canadees als bij wonder tóch Gentenaar blijven, krijgt Thorup er een geweldige troefkaart ‘bij’. Het Gentse bestuur heeft haar trainer alvast het nodige materiaal gegeven om met Club Brugge mee te dingen naar de titel. Of dat lukt, zal evenzeer afhangen van de sterkte van Blauw-Zwart.

No Poll