Epidemioloog doet beklag na beslissing van Frankrijk om 5000 fans toe te laten

Epidemioloog doet beklag na beslissing van Frankrijk om 5000 fans toe te laten

20-06-2020 20:17 Laatste update: 20:00
16

In Frankrijk mag men vanaf 11 juli weer fans ontvangen in de voetbalstadions. Er mogen in eerste instantie maximaal 5.000 mensen de tribunes op. Dat zorgt ook voor hoop bij de Belgische voetbalfans, al is epidemioloog Pierre Van Damme absoluut geen fan van die maatregel.

In Frankrijk heeft men beslist om vanaf 11 juli weer fans toe te laten. In eerste instantie 5.000, maar dat kan in de loop van de zomer nog worden verhoogd. "Dit is tegen alle principes van de afstandsregel, of het gezond verstand", zegt Van Damme bij Het Laatste Nieuws.

Hij is dan ook resoluut tegen die maatregel en ziet er heel wat gevaar in. "Zomaar 5.000 mensen in een stadion toelaten, is te gek. Stel dat er enkele fans zijn met Covid-19... Hoe ga je achteraf aan contactopsporing doen? We moeten het ook altijd bekijken vanuit het standpunt van de contactopsporing, om het heel snel te kunnen indijken. En dan is 5.000 man toch een gigantisch aantal", klinkt het.

In België mag men vanaf 1 juli tot maximaal 200 toeschouwers toelaten. Wordt dat in de loop van de zomer ook verhoogd? "Dat gaan we telkens moeten evalueren. Ik zou toch het liefst hebben dat we dat doen met mondjesmaat. En of er op de Veiligheidsraad van woensdag iets op tafel over de stadions ligt? Daar kan ik niet op antwoorden", aldus Van Damme.