Coronacrisis zet amateurvoetbal tot nadenken: Dat is waanzin en onverantwoord

Coronacrisis zet amateurvoetbal tot nadenken: "Dat is waanzin en onverantwoord"

Gepubliceerd: zondag 29 maart 2020 om 10:18zo 29-03-2020 om 10:18

In het profvoetbal is er voorlopig nog geen consensus over het verdere verloop van de competities, maar het amateurvoetbal weet wel waar het voor staat. De Belgische voetbalbond besloot deze week immers om alle kampioenschappen per direct af te ronden. Door de coronacrisis komen heel wat clubs in financiële moeilijkheden. Dringt een hervorming zich op?

Als het van Michel Pradolini, voorzitter bij City Pirates Antwerpen, afhangt, moet het amateurvoetbal eens voor de spiegel gaan staan. "Ik hoop dat we eens goed gaan nadenken over hoe het amateurvoetbal moet werken. De spelers zijn amateurs, ik zie niet in waarom we amateurs moeten betalen", laat Pradolini een ballonnetje op bij Sporza. "Ik denk dat we ons moeten bezinnen. En ook over het jeugdvoetbal: wat komt er op ons af? Ik weet het niet."

Door de onzekerheid in coronatijden zouden veel clubs wel eens kopje onder kunnen gaan. "Ik durf geen afspraken te maken met jongeren, spelers of hun ouders als ik niet weet wat ik ze kan bieden", licht Pradolini het probleem toe. "Maar welke club weet nu wat ze volgend seizoen zal krijgen op vlak van inkomsten uit sponsoring, van partners, van ticketing of van lidgelden? Hoe kun je dan voortbouwen? Dat is toch waanzin en onverantwoord. Dat weegt heel zwaar door."

Ondanks zijn sombere visie op de (nabije) toekomst, heeft Pradolini wel reden om een feestje te bouwen. Zijn City Pirates Antwerpen weet zich door het abrupte einde van de competitie immers zeker van promotie. Het zet de stap van Derde Amateurklasse naar Tweede Amateurklasse. 

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Zouden spelers in amateurvoetbal gratis moeten spelen?

(117 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws