Zorgt aanwezigheid Kompany voor puntenverlies Anderlecht? 'Het kan kantelen'

Zorgt aanwezigheid Kompany voor puntenverlies Anderlecht? 'Het kan kantelen'

Gepubliceerd: dinsdag 18 februari 2020 om 07:44di 18-02-2020 om 07:44

Het mag op zijn minst opvallend genoemd worden. RSC Anderlecht pakt meer punten zonder Vincent Kompany dan met Vincent Kompany. Wat is daar de reden voor?

Sportpsycholoog Nathan Kahan heeft daar naar verluidt een verklaring voor gevonden. "Voor alle duidelijkheid: dit fenomeen vindt zijn oorsprong in het onderbewuste", zegt Kahan bij Het Laatste Nieuws.

"Medespelers kijken op naar Kompany. Hij is de leider die, in hun ogen althans, alle problemen oplost, waardoor zij minder hun verantwoordelijkheid nemen. Maar het is niet zo dat ze bewust slechter presteren zonder hem", geeft hij aan.

Bedrijfsleven
Hij maakt daarbij de vergelijking met het bedrijfsleven. "Valt daar de chef weg, dan zijn er altijd werknemers die plots wel initiatief tonen. Waardoor de machine tegen alle verwachtingen in blijft draaien - mensen gaan zich ineens profileren, kunnen zich niet meer verstoppen. Nochtans is het onrealistisch om van Kompany te verwachten dat hij de verlosser is. Kompany zet zich keihard in, doet misschien zelfs te veel - daar lijdt zijn spel onder, lijkt mij -, hij kan niet op zijn eentje de kar trekken."

Moet Anderlecht er dan ook aan denken om Kompany niet op te stellen? Dat is volgens Kahan niet het antwoord. "Het kan snel kantelen. Als het draait, is zijn aanwezigheid net een boost", klinkt het.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws