De balans bij Antwerp: knappe heenronde en brede kern neigen naar transferluwte

De balans bij Antwerp: knappe heenronde en brede kern neigen naar transferluwte

11-01-2020 12:00 Laatste update: 15:00
4

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen stilaan is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich helemaal op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, aflevering 4: Royal Antwerp FC.

Amper tweeënhalf jaar na de terugkeer op het hoogste niveau lijkt Antwerp zich al min of meer definitief bij het kruim van het Belgische voetbal geschaard te hebben. Vorig seizoen trad The Great Old voor het eerst in haar geschiedenis aan in Play-Off 1. Ook komende lente zou dat het geval moeten zijn: de club uit Deurne-Noord prijkt bij Nieuwjaar op een gedeelde tweede plek. Aangezien het met de huidige kern zeker mogelijk lijkt om aan het einde van de rit in de top-drie te eindigen, moet van Antwerp de komende weken niet al te veel transferactiviteit verwacht worden.

De zomermercato

Uitschieters:
Hoewel Antwerp een drukke transferzomer kende, steunde Laszlo Bölöni in de eerste seizoenshelft voornamelijk op de fundamenten van de vorige jaargang. Twee ontegensprekelijke versterkingen wisten hun plekje in de basiself te veroveren: Wesley Hoedt en Alexis De Sart. De komst van de Nederlander met ervaring in de Premier League en de Serie A was best verrassend. Bij Antwerp liet Hoedt zijn kwaliteiten spreken, voornamelijk onverzettelijkheid in de duels en een uitermate precieze crossbal. Dat De Sart zo snel zo belangrijk zou worden voor Stamnummer Eén, was misschien minder voorzien. De middenvelder ontpopte zich, in tandem met routinier Faris Haroun, tot de aanjager van het elftal. Tot slot pakte de derde passage van Ritchie De Laet op de Bosuil ook succesvol uit. Als linksachter was de publiekslieveling de laatste maanden vaak de beste man.  

Tegenvallers:
Ok, de voorbije weken ging het weer opwaarts met de vormcurve van Kevin Mirallas. Over de hele lijn liet de gewezen Rode Duivel echter onvoldoende zien. Mirallas zat vaker dan hem lief was op de bank, wat al eens leidde tot nukkige buien. Manuel Benson zit wat in hetzelfde schuitje. Bij Royal Excel Moeskroen was de vleugelaanvaller een sensatie, maar op een hoger niveau lijkt het (voorlopig?) niet te lukken. Daarnaast werden andere nieuwkomers geteisterd door blessureleed. De speeltijd van Steven Defour en Koji Miyoshi, allebei ontegensprekelijk gezegend met talent, was daardoor (te) beperkt. Mandekker Junior Pius kwam vanwege een kruisbandletsel zelfs niet verder dan een kwartiertje voetballen.

--> Transferbalans in de zomer: - 5,2 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
De resultaten spreken voor zich, de Antwerp-selectie bevat enkele absolute toppers naar de normen van de Jupiler Pro League én ook in de breedte heeft Bölöni voldoende wisselmogelijkheden. Die analyse doet vermoeden dat het in januari wel eens windstil zou kunnen blijven rond de Bosuil. Desondanks heeft een trainer natuurlijk altijd graag dat er volk bijkomt. Daarom gaf Bölöni al aan dat hij toch hoopt op twee directe versterkingen, al wilde de Roemeen niet toelichten op welke posities.

Jongens met een onmiddellijke meerwaarde dus, dat is de boodschap van Bölöni. Luciano D’Onofrio lijkt daar echter niet naar te luisteren, want de eerste (en enige?) wintertransfer van Antwerp zou Moustapha Ava Dongo moeten worden. Dat is een 23-jarige Congolese verdediger van AS Vita, een club uit Kinshasa.  Door de onbeschikbaarheid van Junior Pius en Daniel Opare is een extra defensieve kracht niet eens zo’n dwaas idee, al komt dat duo in de loop van de maanden waarschijnlijk terug. Bovendien ligt nu ook Dylan Batubinsika in de lappenmand. De mandekker stond op het punt om de Bosuil te verlaten via een transfer, maar toen sloeg het onheil toe. Dubbel jammer voor de Parijzenaar.

De enige concrete naam die verder aan Antwerp wordt verbonden, is die van Frank Boya. Ook afgelopen zomer stond de rijzige middenvelder van Moeskroen op het verlanglijstje in Deurne. In de eerste seizoenshelft ontwikkelde Boya zich verder tot een waardevolle kracht bij de Henegouwers, waardoor zijn prijs enkel gestegen is. Domper voor Moeskroen is echter dat de Kameroener midden 2020 uit zijn contract loopt. Aangezien Boya niet zinnens is om zijn deal te verlengen, kunnen Les Hurlus enkel verkopen in januari, als ze nog wat geld willen vangen tenminste.

Door de gunstige situatie waarin het verkeert, maakt Antwerp in deze periode voornamelijk werk van contractverlengingen. Sinan Bolat zou komende week nog een nieuwe verbintenis ondertekenen op de Bosuil. Ook het dossier rond Dieumerci Mbokani is een heet hangijzer. De 34-jarige Congolees voetbalt nog steeds als in zijn beste dagen en hoopt dan ook op een contract voor (minstens) twee seizoenen. Antwerp denkt daar voorlopig over na. Het Turkse Fenerbahçe ligt op de loer om toe te slaan, maar dat lijkt al zeker niet voor januari te zijn.

Transfergeruchten rond Antwerp:

IN: Moustapha Ava Dongo (AS Vita), Frank Boya (Moeskroen)
UIT: Dylan Batubinsika (afgeketst door blessure?), Dieumerci Mbokani (Fenerbahçe)

Al afgerond:

IN: /
UIT: / 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie