Hazard schittert bij Dortmund, Castagne wint, Mertens verliest weer punten

07-12-2019 17:30 Laatste update: 21:23

Borussia Mönchengladbach heeft zaterdagmiddag een aanval van Bayern München af kunnen slaan. Die Fohlen leken gelijk te spelen tegen de regerend landskampioen, maar boekten in blessuretijd alsnog een sensationele zege: Ramy Bensebaini zorgde er vanaf elf meter dat de verrassende koploper zijn eerste plek in de Bundesliga behield.

Bayern had tegen Bayer Leverkusen zijn eerste puntenverlies sinds de komst van Hans-Dieter Flick geleden en had aanvankelijk ook pech tegen Borussia Mönchengladbach. Yann Sommer leek zich te verkijken op een inzet van Joshua Kimmich, maar kon de bal nog nét op de doellijn tegenhouden. De gasten bleven echter de betere ploeg en kwamen kort na rust op 0-1: Ivan Perisic controleerde een pass van Thomas Müller in de draai en schoot via de handen van Sommer binnen. De thuisploeg liet het er echter niet bij zitten en had al snel de gelijkmaker te pakken: Bensebaini kopte gedecideerd binnen uit een hoekschop.

Die gelijke stand leek op de borden te blijven staan - mede doordat Kimmich nogmaals op Sommer stuitte - maar in de extra tijd kreeg de wedstrijd nog een compleet onverwachte wending. Javi Martínez gaf een strafschop weg en kreeg zijn tweede gele kaart: Bensebaini zorgde vanaf de stip voor 2-1 en kroonde zich tot de held van Mönchengladbach.

Concurrentie profiteert
RB Leipzig en Borussia Dortmund deden wel hun plicht en profiteerden van de uitglijder van Bayern. Het Hoffenheim van Alfred Schreuder moest de Red Bull Arena zonder punten verlaten. Timo Werner scoorde al vroeg in de wedstrijd na een combinatie met Patrik Schick en zorgde na rust voor de beslissing met een rake penalty. Marcel Sabitzer strooide in de slotfase extra zout in de wonden, Ermin Bicakcic tekende voor de eretreffer: 5-1.

Borussia Dortmund had geen enkel probleem met Fortuna Düsseldorf en klom over Bayern heen. Marco Reus en Jadon Sancho scoorden ieder twee keer en ook Rode Duivel Thorgan Hazard deed een duit in het zakje: 5-0.

Levante - Valencia 2-4
Valencia beleefde een knappe comeback bij Levante in de Derby del Turia. Roger Martí opende de score voor de thuisloeg en verdubbelde de score vanaf de strafschopstip. Jasper Cillessen moest zich daarna al laten vervangen. De Nederlandse doelman liet zich vanwege een blessure vervangen door Jaume Domènech en vormt een vraagteken voor het Champions League-duel met Ajax.

Kort voor de pauze kwam Valencia terug in de wedstrijd. Uitgerekend Martí werkte de bal in zijn eigen doel. In de tweede helft draaide Kévin Gameiro de score razendsnel om met twee treffers. Na een tweede gele kaart voor Levante-debutant Eliseo Falcon bepaalde Rodrigo Moreno de eindstand in de slotfase op 2-4. Valencia doet daarmee vertrouwen op voor het bezoek aan Ajax.

Udinese - Napoli 1-1
Napoli heeft ook de uitwedstrijd tegen Udinese niet weten te winnen. De ploeg van de geplaagde trainer Carlo Ancelotti bleef steken op 1-1. Uit de laatste zeven duels in de Serie A pakten de Napolitanen slechts vijf punten. De laatste overwinning dateert van 19 oktober. Bij Udinese werd Napoli al na een half uur verder in de problemen gedrukt, toen Kevin Lasagna de score opende. Piotr Zielinski voorkwam twintig minuten voor tijd een nederlaag. Dries Mertens speelde de volledige match en kreeg geel.

Opvallend genoeg kreeg Nikola Maksimovic al een rode kaart, voordat hij kon invallen voor Napoli. Hij kreeg het tijdens zijn warming-up aan de stok met de assistent-scheidsrechter en kon meteen vertrekken. Hirving Lozano had een basisplaats bij de nummer twee van het afgelopen seizoen, maar werd na 62 minuten vervangen door Amin Younes.

Atalanta Bergamo-Hellas Verona 3-2
Atalanta met Timothy Castagne tussen de lijnen moest echter tot twee keer toe terugkomen na een treffer van Samuel Di Carmine. Ruslan Malinovskiy schoot fraai binnen van afstand en Luis Muriel schoot een strafschop binnen. De wedstrijd leek in een puntendeling te eindigen, ook nadat Pawel Dawidowicz in de slotfase een rode kaart kreeg. Berat Djimsiti besliste echter anders: de verdediger uit Albanië kwam in minuut 93 vrij voor doelman Marco Silvestri en schoot alsnog de 3-2 binnen.

Montpellier - Paris Saint-Germain 1-3
Paris Saint-Germain heeft dankzij zijn sterrenvoorhoede een dreigende nederlaag bij Montpellier afgewend in de Ligue 1. De landskampioen keek door een eigen goal van Leandro Paredes lange tijd tegen een achterstand aan. Pas in het slotkwartier boog PSG de score om, nadat Pedro Mendes zijn tweede gele kaart had gekregen. Neymar tekende met een schitterende vrije trap voor de gelijkmaker. Vervolgens sloegen ook Kylian Mbappé en Mauro Icardi toe. PSG heeft nu acht punten meer dan nummer twee Olympique Marseille.