Nieuwe scheidsrechtersbaas klopt zich trots op de borst: Men verklaarde me gek

Nieuwe scheidsrechtersbaas klopt zich trots op de borst: "Men verklaarde me gek"

Gepubliceerd: zaterdag 19 oktober 2019 om 13:00za 19-10-2019 om 13:00

Laatste update: zaterdag 19 oktober 2019 om 13:08za 19-10-2019 om 13:08

Sinds dit seizoen zwaait een nieuw duo de plak bij de scheidsrechters: David Elleray is de grote baas, Bertrand Layec doet dienst als technisch directeur. De Brit Elleray vindt dat hij in zijn wittebroodsweken al een goede indruk heeft nagelaten.

"Het niveau van onze refs is verbeterd", stelt Elleray bij Het Nieuwsblad. "Men verklaarde me gek toen ik de refs verplichtte naar een vetpercentage van 12 tot 15 procent te zakken. Iedereen ziet nu dat ze fitter zijn als ze op het veld komen. Ze doen het ook beter. Onze evaluatiemethode, die uit vier stappen bestaat, werpt haar vruchten af."

Hoe ziet die methode er dan juist uit? "Onze refs worden beoordeeld in een gedetailleerd rapport door onafhankelijke mensen in Spanje, Portugal, Rusland, de VS, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Elke woensdag krijgen ze via de telefoon een evaluatie door Layec, onze technisch directeur. Ook de clubs mogen hun oordeel geven en met Lawrence Visser mag voor het eerst sinds lang nog eens een Belg een Europa League-wedstrijd fluiten", somt Elleray op.

VAR kan niet volgen
Toch is het niet allemaal hosanna bij de scheidsrechtersbaas. Zo blijven met de regelmaat van de klok foutieve VAR-beslissingen opduiken. "Daar gaat de evolutie veel trager dan verwacht", erkent Elleray. "We hebben diezelfde evaluaties nog niet ingevoerd. Het is ook niet zo dat een goede ref een goede VAR is en andersom. Daar zijn specifieke kwaliteiten voor nodig."

"De VAR moet ook sneller beslissen. Daar lopen we achter op de andere landen", noemt Elleray een werkpunt. "Maar, en dat is ook belangrijk: correct zijn is belangrijker dan snelheid. De VAR moet niet de beste beslissing nemen, hij moet foute beslissingen rechtzetten."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wat vind jij?

Zowel de refs als de VAR presteren goed
3%
De refs presteren goed, maar de VAR niet
19%
De refs presteren niet goed genoeg, maar de VAR wel
2%
Zowel de refs als de VAR presteren niet goed
77%
(108 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws