UPDATE: 'FIFA reageert op geruchten manipulatie The Best Awards'

UPDATE: 'FIFA reageert op geruchten manipulatie The Best Awards'

26-09-2019 15:18 Laatste update: 16:45
5

Lionel Messi ontving maandagavond The Best FIFA Men’s Player Award en werd zo gelauwerd als beste voetballer ter wereld van het afgelopen voetbal jaar. De Italiaanse krant Tuttosport beweert nu echter dat de uitslag gemanipuleerd is.

De krant citeert namelijk enkele stemgerechtigde die hun stem fout geregistreerd zagen. Een van hen is Juan Ramon Berrera, de aanvoerder van Nicaragua. Toen de FIFA de keuzes van alle stemgerechtigden openbaar maakte viel Berrera bijna van zijn stoel van verbazing. Volgens de FIFA had Berrera Lionel Messi op nummer éen gezet, maar de Nicaraguaan heeft naar eigen zeggen nooit een stem ingediend.

Een soortgelijk verhaal viel te horen bij Zdravko Logarusic, de bondscoach van Soedan. Hij stemde wel, maar niet op de spelers die de FIFA bekendmaakte als zijn respectievelijke top drie. Op de officiële FIFA kanalen viel te lezen dat Logarusic stemde op Lionel Messi, Sadio Mané en Virgil Van Dijk. Naar eigen zeggen stemde de bondscoach echter op Mohamed Salah, Mané en Kylian Mbappé. Enkel zijn stem op mané zou dus correct geregistreerd zijn. 

Ook in Egypte waren ze in alle staten. De stemmen van kapitein Ahmed Elmohamady en oud bondscoach Shawky Gharib waren zelfs niet te vinden in de officiële FIFA communicatie kanalen. Beiden hadden hun landgenoot Salah op nummer éen gezet.

Update 
De FIFA heeft nu gedeeltelijk gereageerd op de commotie. De wereldvoetbalbond meldt namelijk dat de Egyptische stemmen inderdaad niet geregistreerd werden, dat was echter volledig hun eigen schuld, aldus de FIFA.  

Volgens een woordvoerder van de FIFA waren de handtekeningen tegen de richtlijnen in, in hoofdletters geschreven. De formulieren waren ook niet ondertekend door de bond, wat verplicht was. Hierdoor was hun stem formulier ongeldig. Over de andere controversiële gevallen heeft de FIFA zich nog niet uitgelaten.