KAA Gent versus HNK Rijeka: Kroaten zijn in principe een prooi voor de Buffalo's

KAA Gent versus HNK Rijeka: Kroaten zijn in principe een prooi voor de Buffalo's

Gepubliceerd: donderdag 22 augustus 2019 om 12:30do 22-08-2019 om 12:30

Laatste update: donderdag 22 augustus 2019 om 18:00do 22-08-2019 om 18:00

KAA Gent stuit in de laatste voorronde van de Europa League op het Kroatische HNK Rijeka. Donderdagavond (20u30) kruisen de teams de degens in de Ghelamco Arena. VoetbalPrimeur.be stelt de tegenstander aan u voor.

Historie
HNK Rijeka bestaat sinds 1946 en is de trots van de 130.000 inwoners tellende havenstad. Al te veel successen heeft Rijeka in die 73 jaar niet kunnen vieren. In 1978 en 1979 werd de Beker van Joegoslavië gewonnen, maar Rijeka was een middenmoter met soms een uitschieter naar de subtop.

In de nieuw opgezette Kroatische competitie wist Rijeka meer potten te breken. Na vijf tweede plaatsen werd in 2017 eindelijk de eerste landstitel uit de historie gevierd. Rijeka maakte een einde aan de elf jaar durende hegemonie van Dinamo Zagreb. Rijeka bereikte ook zesmaal de Kroatische bekerfinale en ging daarin liefst vijf keer met de trofee aan de haal.

Prestaties in 2018/19
De aanstaande opponent van KAA Gent is sinds 2012/13 een vaste klant in de nationale top-3. Rijeka gaat ieder jaar de strijd aan met grootmacht Dinamo Zagreb. In vijf van de laatste zes seizoenen trok Rijeka aan het kortste eind in de Prva HNL. Het afgelopen jaargang was het gat met liefst 25 punten verschil wel immens. Dinamo Zagreb werd finale van de beker met 3-1 verslagen, waardoor Rijeka nog enigszins revanche wist te nemen. De Europese campagne was een flop. Het bescheiden Sarpsborg 08 uit Noorwegen was in de derde voorronde van de EL over twee wedstrijden te sterk: 1-2.

Europese historie
Rijeka kwam tot op heden 80 keer uit in Europees verband. De balans: 29x winst, 30x verlies en 21 remises. Deelname aan de Champions League zat er nog nooit in, de groepsfase van de Europa League daarentegen wel. Tijdens het seizoen 2013/14 debuteerde Rijeka in het hooftoernooi. Na vier remises en twee nederlagen viel Rijeka een laatste plaats ten deel. Zowel in 2014/15 als 2017/18 moesten de Kroaten genoegen nemen met zeven punten en een derde plek. In 2014 wist het daarmee wel Standard achter zich te houden. De meeste opmerkelijke prestatie: een 2-0 thuiszege tegen AC Milan (groepsfase 2017/18).


Stijl
Voormalige Kroatisch international Igor Biscan (41) is sinds oktober 2018 de hoofdcoach van Riječki bijeli. Biscan was een verdediger en dat blijkt ook wel uit zijn coaching stijl. Biscan gaat uit van een goede defensieve organisatie, waarbij er compact wordt verdedigd. Uitgesproken offensief kan je de visie van Biscan niet noemen, al kiest hij voor aanvallend ingestelde backs. Zo is ex-Bruggeling Ivan Tomecak de vaste linksback, al ontbreekt hij donderdag vanwege een spierblessure.

Tomeack's vervanger Momcilo Raspopovic is offensieve minder sterk, waardoor het merendeel van het gevaar van de rechterflank komt. Daar staat met aanvoerder Zoran Kvrzic namelijk een omgeschoolde rechtsbuiten op de rechtsback. Kvrzic is een belangrijke pion in aanvallend opzicht.

Op wie te letten?
De naam van Kvrzic (31) is al gevallen. Kvrzic, viervoudig international van Bosnië-Herzegovina, heeft een goede voorzet in huis. Dat toonde hij tijdens de return van de vorige voorronde. In het Schotse Aberdeen was hij bij beide treffers (0-2 zege) de man van de assist.

In de persoon van Antonio Colak (25) heeft Rijeka ook een spits die loert op die voorzetten. De Kroatische huurling van Hoffenheim is sterk in het strafschopgebied en scoort tot op heden makkelijk. In zeven optredens deed hij al vijf keer de netten trillen.

Rechtsbuiten Robert Muric (23) is een andere blikvanger. Muric wist niet door te breken bij Ajax, waarna hij via uitstapjes in Italië en Portugal terugkeerde naar zijn vaderland. In Rijeka hoopt Muric zijn carrière te herlanceren en ondertussen laat de dribbelaar weer flitsen van zijn talent zien.

Robert Muric’s great opener for Rijeka vs Varazdin (Croatian Prva Liga) from r/soccer

Vorm
De Kroatische competitie is met vijf speeldagen een ronde verder dan de Jupiler Pro League. Rijeka bezet momenteel met 10 op 15 de derde plaats achter Hadjuk Split (12 punten) en Dinamo Zagreb (13 punten). Na drie overwinningen volgden er een nederlaag bij HNK Gorica (2-0) en een gelijkspel tegen NK Osijek (1-1). Tussendoor werd er in de Europa League-voorronde wel tweemaal gewonnen van Aberdeen: 2-0 en 0-2. Het doelsaldo over die zeven partijen: 10 voor, 5 tegen.

Kansen voor Gent
Gent hoeft geen slapeloze nachten te hebben van Rijeka. De Buffalo's zijn op basis van kwaliteit favoriet voor dit tweeluik. Gent moet in staat zijn om de kwetsbaarheden van Rijeka – zo is rechtsback Kvrzic geen verdediger – bloot te leggen. Gent moet wel bedacht zijn dat het niet in het mes loopt van de Kroaten, want een goal maken kunnen ze wel. Het is daarom belangrijk om spits Colak geen moment uit het oog te verliezen. Zeker bij ballen vanaf de flank. De eindconclusie blijft dat wij verwachten dat Gent zich tegen deze ploeg zonder grote namen plaatst voor de groepsfase.

Poll

Gaat Gent de groepsfase bereiken?

(164 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws