Prognose 19/20: Royal Antwerp FC maakt pas op de plaats

Prognose 19/20: Royal Antwerp FC maakt pas op de plaats

Gepubliceerd: dinsdag 23 juli 2019 om 11:00di 23-07-2019 om 11:00

Het wachten is voorbij. Vrijdag start de 117e editie van de hoogste Belgische voetbalafdeling. Wie volgt Racing Genk op als kampioen van de Jupiler Pro League? VoetbalPrimeur.be neemt de top-6 van vorig seizoen door en waagt zich aan een prognose. Deel 1: Royal Antwerp FC.

Antwerp zal voor het eerst sinds 1997 weer te bewonderen zijn op het Europese toneel. Het betekent sinds de promotie in 2017 een nieuwe stap richting top. Om de ambities kracht bij te zetten kreeg de club een kapitaalinjectie van tien miljoen euro. De verwachtingen zijn hoog.

Coach
Aan het eind van het vorige seizoen waren er de nodige speculaties over de toekomst van Laszlo Bölöni. De naam van Ivan Leko zong rond. Het bestuur hield echter het vertrouwen in de 66-jarige Roemeen. Bölöni begint aan zijn derde seizoen op de Bosuil en is na Francky Dury de langstzittende coach. Opvallend, want gemiddeld blijft Bölöni slechts 1,5 jaar bij dezelfde club.

Dat heeft te maken met het karakter van Bölöni, die op en naast het veld voor de nodige botsingen zorgt. Jelle Van Damme vertrok zelfs vanwege hem. Naar verluidt waren er meer spelers die liever niet met het door wilden gaan. Dat doet de vraag rijzen of de houdbaarheidsdatum van Bölöni gepasseerd is. Misschien werkt zijn harde aanpak niet meer op deze groep. Bovendien pakt Antwerp meer punten op karakter dan door goed voetbal. Interne twijfels kunnen bij een mindere fase opnieuw de kop opsteken.

Inkomende transfers
In tegenstelling tot vorige zomer heeft Antwerp zich met zes nieuwe aanwinsten relatief rustig gehouden. De Nigeriaanse centrumverdediger Júnior Pius (23) is voorlopig de duurste aankoop. Hij kwam voor éen miljoen euro over van het Paços de Ferreira in Portugal. Martin Hongla, een 21-jarige defensieve middenvelder uit Kameroen, werd weggeplukt bij het Spaanse Grenada en is eveneens een onbeschreven blad.

Antwerp haalde voor het overige bekende gezichten in huis. Zo sluit het publiekslieveling Ritchie De Laet na een avontuur in Australie terug in de armen. Sander Coopman maakt de overstap van KV Oostende, terwijl Alexis De Sart op basis van sterke prestaties bij Sint-Truiden eveneens een promotie verdiende. Belangrijkste transfer is misschien wel de contractverlenging van topschutter Dieumerci Mbokani, die openlijk met oude liefde Anderlecht flirtte.

Uitgaande transfers
U hoeft niet meer te zoeken naar Jelle Van Damme, want die draagt voortaan het shirt van Lokeren. De 35-jarige krijger zag zijn contract bij Antwerp niet verlengd worden. Van Damme kon simpelweg niet langer door dezelfde deur met Bölöni.

William Owuso, het voorbije jaargang nog goed voor zeven treffers, trok gratis naar de Verenigde Arabische Emiraten. In het geval van Omar Govea werd de optie tot koop dan niet gelicht. Tot slot werd David Simão voor 400.000 euro verkocht aan de Griekse topclub AEK Athene.

De verwachte basiself
Afgaande op het huidige materiaal zien wij Bölöni voor een 4-2-3-1 met onderstaande bezitting kiezen. Naar alle waarschijnlijk komt er in elke linie wel een nieuw gezicht te staan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na een glansseizoen is het voor Antwerp de tijd om te bevestigen. Dit lijkt de basiself te gaan worden van coach Boloni! #antwerpfc #antwerp #jpl

A post shared by VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) on

Naar wie uit te kijken?
Het is natuurlijk altijd interessant om de verrichtingen van de nieuwelingen te volgen. Kan Pius voorganger Jelle Van Damme doen vergeten? En kunnen mannen als De Sart (22) en Coopman (24) ook bij een subtopper uitblinken? Of moeten routinier Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani (beide 33) de kar blijven trekken? Wij zijn ook benieuwd of Dylan Batubinsika terug de oude wordt.

Prognose: 6e plaats
Sinan Bolat aast nog op een vertrek en dat zou een enorme aderlating betekenen, aangezien hij een echte puntenpakker is. Bovendien moet nog blijken of de aanwinsten The Great Old naar een hoger plan tillen. Ook niet vergeten dat Antwerp vorig seizoen slechts met een overschot van twee punten Play-Off 1 haalde. En de vierde plaats had tevens deels te maken met het falen van Anderlecht en Gent. Het wordt moeilijk om beter te doen en dat kan ditmaal wél het einde van Bölöni betekenen.

Poll

Op welke plaats eindigt Antwerp?

(940 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws