Club Brugge treft Dynamo Kiev, opponent die op alle vlakken in verval is

Club Brugge treft Dynamo Kiev, opponent die op alle vlakken in verval is

Gepubliceerd: maandag 22 juli 2019 om 13:00ma 22-07-2019 om 13:00

Laatste update: maandag 22 juli 2019 om 23:30ma 22-07-2019 om 23:30

Club Brugge is voor de derde voorronde van de Champions League gekoppeld aan Dynamo Kiev uit Oekraïne. Een korte analyse over de komende tegenstander van onze vice-kampioen.

Historie
Dynamo Kiev werd opgericht in 1923 en is de meest succesvolle club van het land. Na al dertien maal de sterkste club uit de Sovjet-Unie te zijn geweest, veroverde het sinds 1991/92 ook vijftien maal de landstitel in Oekraïne. Er pronken ook meerdere Europese trofeeën in de prijzenkast. Topjaar was 1975, toen het zowel de Europa Cup II als UEFA Super Cup veroverde. Elf jaar later werd nog eens de Europa Cup II gewonnen.

Prestaties in 2018/19
Die gouden tijden liggen echter ver achter Dynamo Kiev. Op eigen bodem is Bilo-Syni voorbijgestreefd door Shakthar Donetsk, dat dit decennium met acht van de tien kampioenschappen aan de haal ging. Enkel in 2015 en 2016 wist Kiev de rivaal nog af te troeven. De algemene stand qua titels is daarmee 15-12. Het voorbije seizoen moest Kiev weer genoegen met de tweede plaats. Enkel na speeldag vijf ging het aan kop in de Premjer Liha. Nadien voerde Shakthar het commando om na de Play-Offs een voorsprong van negen punten te hebben. Een duidelijk verschil.

Europese historie
In Europa speelt Kiev al langere tijd geen bepalende rol meer. Met de val van de Sovjet-Unie verdween ook de allure van Kiev als Europese grootmacht. De Oekraïnse topclub kreeg dankzij de titels regelmatig toegang toe de groepsfase van de Champions League, maar het is niet meer de vaste waarde van weleer. De laatste deelname dateert van 2016/17, toen het andermaal automatisch was geplaatst. De poulefase van het miljoenenbal overleven deed het sinds 1999/00 niet meer.

Nee, de Europa League is meer het terrein van Kiev. Helemaal omdat het sinds 2012/13 niet meer door de voorrondes van de Champions League geraakte. In de Europa League kwam het team van Aleksander Khatskevich de voorbije twee jaar tot de laatste zestien. Tijdens de laatste editie werd het kansloos uitgeschakeld door uiteindelijke winnaar Chelsea (0-8 on agg.).

Op wie te letten?
Grote sterren als Andrei Shevchenko staan er niet meer onder contract. Ook in financieel opzicht zijn de topjaren over. Tot op heden investeerde de clubleiding deze zomer pas 1,25 miljoen euro in de kern. De meeste nieuwkomers werden transfervrij vastgelegd.

In de persoon van Viktor Tsyhankov herbergt het wel een toekomstige ster van het Oekraïne. De 21-jarige rechtsbuiten heeft al 15 interlands achter zijn naam staan, waarin hij goed was voor drie treffers. Vorig seizoen was hij in nationaal verband goed voor 18 goals in 32 matchen. Uitmundende cijfers voor een flankspeler. Zijn toekomst lijkt buiten Oekraïne te liggen. Met een marktwaarde van 20 miljoen euro is zijn prijskaartje wel flink.

Doelpuntenmakers
Naast Tsyhankov is het uitkijken naar de Sloveen Benjamin Verbic, zijn aanvalspartner op de andere flank. De 25-jarige Verbic sloot 2018/19 af met twaalf goals, waaronder twee in de voorronde van de CL. Diepe spits is Fran Sol (27), een Spaanse goalgetter die furore maakte in Nederland. Namens eersteklasser Willem II toonde hij zijn kwaliteiten als afmaker. In 88 optredens voor Willem II mocht hij liefst 47 keer juichen. In januari 2019 had Kiev daarom 3,5 miljoen euro voor hem over. Club Brugge is gewaarschuwd voor deze voorhoede.

Kansen voor Club Brugge
Er zijn geen historische ontmoetingen tussen Club Brugge en Dynamo Kiev. De opponent van Club trof met Anderlecht, Racing Genk en KAA Gent in het verleden al wel andere Belgische tegenstanders. De balans: 3x winst, 5x verlies. Dat biedt perspectief voor Club Brugge, dat ook moed kan putten uit het feit dat Kiev aan status heeft ingeboet.

Ok, Kiev geraakte de voorbije jaren tot de laatste 16 van de Europa League, iets wat Blauw-Zwart sinds 2014/15 niet meer lukte. Maar als je in de Champions League punten kan pakken tegen AS Monaco, Borussia Dortmund en Atlético Madrid is dit geen onmogelijke horde. Kiev speelt komende zondag de Supercup, dan zal ook iets meer duidelijk worden over hun vorm.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Club Brugge kent de tegenstander in de Champions League: Dynamo Kiev! Maken de Bruggelingen een kans tegen de Oekraïners? #clubbrugge #jpl #championsleague #fcb #vormer #dynamokiev #kiev

A post shared by VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) on

Poll

Gaat Club Brugge deze derde voorronde overleven?

(1054 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws