Beloften reizen met heel wat twijfels af naar EK: Frankrijk veegt België weg

03-06-2019 22:53

In haar laatste oefenpot voor het Europees Kampioen heeft de Belgische U21 een kansloze nederlaag geleden tegen Frankrijk. In Le Mans stond na 90 minuten eenrichtingsverkeer 3-0 op het bord.

Door de afwezigheid van onder meer Landry Dimata, Zinho Vanheusden en Yari Verschaeren moest Johan Walem wat schuiven in zijn basiself. Dat liet zich meteen gevoelen, want de Belgen begonnen bijzonder onzeker. Bovendien hadden ze pech dat Frankrijk bij haar eerste kans meteen toesloeg: Sebastiaan Bornauw liet zich verrassen in de rug, Nordine Jackers redde nog, maar op de rebound van Jeff Reine-Adélaïde had niemand verhaal.

De troepen van Walem konden de rug niet rechten en zagen bij momenten sterretjes. Bij een verschroeiende versnelling van de Fransen werd de score verdubbeld: Houssem Aouar, toptalent van Olympique Lyon, schoot van dichtbij raak. België was nergens, maar Aaron Leya Iseka kreeg vlak voor rust plots de kans om de match te doen kantelen. Na een geweldige aanval verscheen hij alleen voor het Franse doel, maar de spits van Toulouse schoof het leer, via de doelman, naast.

Geen verhaal
Ondanks een karrenvracht wissels bij de rust veranderde het spelbeeld nauwelijks na de pauze. Nog voor het uur klom Frankrijk op 3-0. Opnieuw was Reine-Adélaïde de boosdoener, ditmaal vanop hoekschop. In de minuten daarna konden de Belgen enkel met kunst- en vliegwerk een ruimere achterstand voorkomen. In het slot kreeg de ingevallen Manuel Benson nog een mogelijkheid, maar scoren lukte niet.

Zo reizen de jongens van Walem met heel wat kopzorgen af naar het EK in Italië. Daar vallen tickets voor de Olympische Spelen te verdienen, maar dan zullen de youngsters hun niveau ongetwijfeld toch wat moeten optrekken.