FC Twente is kampioen en keert na een jaar terug naar de Eredivisie

22-04-2019 18:50

FC Twente is kampioen geworden van de Keuken Kampioen Divisie - de Nederlandse Tweede Klasse - en keert na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. Thuis tegen Jong AZ werd er met 0-0 gelijkgespeeld, maar nummer twee Sparta verloor op bezoek bij Jong PSV. Met nog twee wedstrijden te gaan is Twente daardoor niet meer in te halen.

Twente had in de Grolsch Veste zichtbaar last van kampioenskoorts en ging al na tien seconden achterin stevig in de fout, waar Tijjani Reijnders niet van wist te profiteren. Jong AZ kreeg na iets meer dan tien minuten een tweede grote kans op de openingstreffer, waarna Twente via Aitor Cantalapiedra de eerste kans van de Tukkers kreeg.

Twente speelde een erbarmelijk slechte eerste helft en had veel moeite met de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie. Joël Drommel redde een keer op een schot van Jaimie Jacobs en even later was Reijnders opnieuw gevaarlijk. Twente leek na iets meer dan een half uur op voorsprong te komen, maar de treffer van Javier Espinoza werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Er viel in de eerste helft amper wat te genieten voor de supporters van Twente. Het tempo was veel te laag en Jong AZ kon uitstekend partij bieden aan de ploeg van Marino Pusic. Het spelbeeld veranderde in de tweede helft nauwelijks. Jong AZ was vrijwel iedere keer gevaarlijk wanneer het eruitkwam en Twente wist voorin geen gevaar te stichten.

De spanning nam flink toe in Enschede, maar Jong PSV bood Twente in de 65e minuut de helpende hand en kwam op eigen veld op voorsprong tegen Sparta, wat met gejuich werd ontvangen in Enschede. Twente was via Rafik Zekhnini en Peet Bijen nog dicht bij de 1-0 tegen Jong AZ, maar na de 2-0 bij Jong PSV tegen Sparta kon er definitief niets meer misgaan. Na 93 minuten floot de scheidsrechter af en werd de champagne ontkurkt.