Raes vergelijkt 'Propere handen' met jaren '80: Die zaak was zelfs veel groter

Raes vergelijkt 'Propere handen' met jaren '80: "Die zaak was zelfs veel groter"

Gepubliceerd: woensdag 17 oktober 2018 om 15:23wo 17-10-2018 om 15:23

Operatie 'Propere handen' roept bij de wat oudere voetbalfans ongetwijfeld herinneringen op. In de jaren '80 werd ons vaderlandse voetbal immers al eens opgeschrikt door de zaak-Bellemans. Frank Raes ziet die periode nog levendig voor zich.

Onderzoeksrechter Guy Bellemans was rond 1984 een zaak rond zwart geld op het spoor gekomen in het Belgische voetbal. Door steeds dieper te graven, onthulde hij dat Standard Luik geld zou overgemaakt hebben aan Thor Waterschei opdat de Limburgers hun best niet zouden doen in de laatste wedstrijd van het seizoen. Zo konden de Rouches kampioen worden.

"De grote gelijkenis met het huidige schandaal is dat ook toen een onderzoek naar zwart geld uiteindelijk uitmondde in een verhaal rond matchfixing. In oorsprong was de zaak-Bellemans zelfs veel groter dan het huidige schandaal. Zwart geld was heel courant op dat moment in het voetbal. Heel veel mensen en clubs moesten zich verantwoorden voor belastingsfraude: Anderlecht, Antwerp, Gent, Standard, bijna iedereen passeerde de revue", blikt Raes terug bij Sporza.

Verschillen
Toch loopt de vergelijking op bepaalde vlakken spaak. "De betrokkenheid van scheidsrechters is de grootste schok in het huidige schandaal", oordeelt de journalist. "In de zaak-Bellemans was dat vooral de betrokkenheid van topspelers en de trainer." Zo werder onder meer Eric Gerets en Raymond Goethals schuldig bevonden.

Dat betekende echter niet het einde van hun carrière, verre van zelfs. "In de zaak-Bellemans heelde de tijd opvallend snel de wonden", aldus Raes. "Gerets werd later opnieuw aanvoerder bij de Rode Duivels, Goethals werd als trainer nog legendarischer en trainde onder meer nog Anderlecht en Marseille."

Poll

Zal deze zaak een grotere impact hebben op ons voetbal, denk je?

(209 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws