Kroatië naar kwartfinale WK na ongekende en bizarre strafschoppenserie

01-07-2018 22:48
2

Kroatië heeft zich na een bloedstollende en bizarre strafschoppenserie geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Na 120 minuten spelen was de stand 1-1. In de strafschoppenserie misten Lasse Schöne en Nicolai Jörgensen hun strafschop.

Met je ogen knipperen was er in de beginfase niet bij. Wat heet, binnen 225 seconden was er al twee klaar gescoord in Nizhny Novgorod. Na een minuut maakte Mathias Jörgensen de openingstreffer na een verre ingooi en klutssituatie. Het was de snelste goal in de WK-historie van Denemarken.

Lang kon de ploeg van bondscoach Age Hareide niet genieten van de voorsprong. Amper drie minuten later maakte Mario Mandzukic de gelijkmaker: 1-1. Zo spectaculair als de beginfase was, zo saai was de rest van de wedstrijd. De kansen waren letterlijk op één hand te tellen.

Vooral in de tweede helft maakten Kroatië en Denemarken er een potje van. Ook het inbrengen van Lasse Schöne en Nicolai Jörgensen bracht geen uitkomst. Alleen in de slotfase kreeg Kroatië nog twee mogelijkheden, maar Ivan Rakitic en Ante Rebic konden een verlenging niet voorkomen.

Kroatië en Denemarken kregen een korte pauze om wat bij te tanken en tactisch de puntjes op de i te zetten. Denemarken was in de eerste helft van de verlenging druk bezig met aanvallen en kreeg ook kansen om op voorsprong te komen. Onder meer invaller Lasse Schöne kreeg een schietkans. Ook Pione Sisto was dicht bij een Deens doelpunt.

Het meest bizarre moment van de verlenging gebeurde vijf minuten voor tijd. Luka Modric stuurde Ante Rebic weg, die alleen op keeper Schmeichel af kon. Doordat Jörgensen de Kroaat neerlegde, kreeg hij een strafschop tegen. Modric ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Schmeichel. In de resterende minuten gebeurde niets noemenswaardigs meer, waardoor ook deze wedstrijd (na Spanje - Rusland) beslist moest worden door penalty's.

Christian Eriksen mocht aanleggen voor de eerste strafschop, maar zijn inzet werd knap gepareerd door Danijel Subasic. Zijn Kroatische collega Milan Badelj deed het niet veel beter, want Schmeichel pakte zijn tweede strafschop in een paar minuten tijd. Simon Kjaer schoot de bal namens Denemarken daarna snoeihard in het doel: 0-1. Ook Andrej Kramarić (1-1) en Michael Krohn-Dehli (1-2) hielden hun zenuwen vervolgens in bedwang. Modric legde aan voor een nieuwe penalty, maar scoorde deze keer wel.

Daarna slaagden Lasse Schöne, Josip Pivaric én Nicolai Jörgensen er niet in om het hoofd koel te houden. De allesbeslissende strafschop van Ivan Rakitic werd wél benut, waardoor Kroatië zich voor de kwartfinale van het WK plaatst.