Trainer was woedend op Vertonghen: ''Ik wil je nooit meer zien''

Trainer was woedend op Vertonghen: ''Ik wil je nooit meer zien''

07-10-2017 11:15
2

Jan Vertonghen werd in april 2007 flink door het slijk gehaald door Henk Ten Cate toen de onze landgenoot namens RKC Waalwijk de 2-2 maakte tegen Ajax. Door de treffer van de Ajax-huurling liepen de Amsterdammers het kampioenschap mis. Ten Cate was woest, onthult voormalig teammanager David Endt in gesprek met Voetbal International.

"Hij wilde zich laten zien, ik vond dat prachtig,", aldus Endt. "Maar Ten Cate was rázend. Toen Jan het veld afliep, pakte onze trainer hem verbaal aan, hij was buiten zichzelf en riep: Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet tegenover je club! Een van die assistenten gooide er nog wat grove taal overheen. Terwijl ik dacht: je resultaat mag toch nooit afhankelijk zijn van één huurling?"

"Maar ik zag Jan helemaal wegkwijnen, denkende: Jeetje, wat heb ik nu gedaan? Nu is het misschien over en uit voor mij", vervolgt Endt. "Ik ben toen naar de kleedkamer van RKC gelopen en zag Jan daar zitten puffen. Ik zei hem: Jan, je moet niet bang zijn, je hebt juist laten zien dat je uit het goede hout bent gesneden om bij Ajax te spelen. Toen kort daarop Ten Cate vertrok, ging het helemaal de goede kant op voor Jan."

Vertonghen werd door Ajax verhuurd aan RKC, omdat de club besloot Edgar Davids terug te halen. Daardoor waren er weinig speelminuten weggelegd voor de aanstaande recordinternational van de Rode Duivels. "Uitgeleend worden aan RKC vond Jan een vernedering, hij wilde dat helemaal niet, hij was bang dat hij daar zou verpieteren. Dat paste niet in zijn plannen. Je weet ook nooit van tevoren wat zo'n uitleenbeurt aan een kleinere club met zo'n speler gaat doen, hoe hij daarop reageert", zegt Endt.