'De Belgische videoref faalt, lang leve de videoref!'

  'De Belgische videoref faalt, lang leve de videoref!'

  maandag 14 augustus 2017 om 07:35

  In de rubriek 'teruggefloten' bespreekt VoetbalPrimeur.be de opmerkelijkste feiten uit de voetbalwereld. Ditmaal richten we onze pijlen op de Belgische videoscheidsrechter.

  Sinds dit seizoen is hij er eindelijk op de Belgische voetbalvelden, de videoref. De man in het busje langs het stadion moest de oplossing worden om falende arbitrage tegen te gaan. Wat blijkt na twee speeldagen plus één wedstrijd? De videoref heeft nog last van kinderziektes. Moeskroen kreeg vorige week een wel heel lichte strafschop. Terwijl Zulte Waregem er vrijdag een overduidelijke niet kreeg.

  Zijn de feiten erg? Ja, voor de doelman van Charleroi en alles wat Essevee aanbelangt. Nee, voor u en ik, want wij hebben nog voer voor discussie. En dat maakt het voetbal eigenlijk zo mooi. Of het fair is, dat is weer een andere vraag.

  Is het verrassend dat de videoref nog niet werkt? In principe is het immers de ideale tool om commotie weg te werken. Eigenlijk niet. De videoref werd immers in het leven geroepen toen het systeem nog niet volledig op punt stond. Zelfs de KBVB leek nog niet klaar voor het systeem. Het is vreemd dat het vrijdag pas besliste dat alle wedstrijden in Play-Off 1 een extra busmannetje krijgen.

  Pure competitievervalsing
  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat clubs dit seizoen in de reguliere competitie amper 6 keer (3 keer thuis + 3 keer uit) te maken krijgen met de videoref, terwijl ze in totaal 30 wedstrijden spelen. Het is pure willekeur; wanneer er hulp is en wanneer niet. Pure competitievervalsing. KV Oostende had op Anderlecht recht op een strafschop, maar geen videoref, dus ook geen mogelijkheid om in te grijpen. Er zijn dan ook nog eens te weinig camera's voorhanden, wat vooral een rol gaat spelen op velden van 'kleinere' ploegen. Wederom willekeur en een bewijs dat het systeem nog niet op punt staat. Profclubs uit 1B krijgen al helemaal geen hulp.

  Toen vorige week de videoref werd ingezet duurde het liefst 10 minuten alvorens er een definitieve beslissing kwam. Dat is niet erg, als uiteindelijk de juiste beslissing valt. Wat wel erg is, is dat de ref en de videoref blijkbaar heel moeilijk met elkaar kunnen communiceren. We zijn 2017. Lange-afstandsraketten bedreigen Guam. 50 meter met een oortje overbruggen lukt niet. Een groter scherm dan een tablet langs het veld zetten, ook niet. Wat blijkbaar ook niet lukt, is het publiek, de spelers en de trainers op de hoogte houden van de beslissing. Is het dan echt zo moeilijk om op het scorebord meer info te geven?

  Communicatie is sowieso een probleem in Brussel. De scheidsrechters hebben momenteel een eigen twitteraccount. Maar wat is het publiek met verjaardagswensen en sponsorgerelateerde tweets? Niets!

  Na Zulte Waregem liet men weten dat één camerastandpunt de busman liet twijfelen. Heeft u die beelden ondertussen gezien? Dergelijke beelden moeten meteen op het twitteraccount van de scheidsrechters verschijnen. Wees open! Ook op de website van de KBVB geen enkele toelichting bij de beslissing. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om u en ik te informeren.

  Leg verantwoordelijkheid bij de clubs
  Maar wat is nu het grootste probleem van de huidige videoref? De verantwoordelijkheid ligt bij de verkeerde persoon, de man in het bestelwagentje. Nu moet de videoref 90 minuten alle fases beoordelen. Onbegonnen werk.

  Laat de clubs zelf beslissen, wanneer de videoref al dan niet moet ingrijpen. Roep challenges in het leven. Bij tennis werkt het. Per match mag de trainer of een andere verantwoordelijke van de club aangeven wanneer de beelden er moeten bijkomen. Geef iedereen twee challenges (mogelijk per helft). Is de challenge juist? Dan blijft hij staan. Bij een foute inschatting ben je hem kwijt. Een ideaal middel tegen schwalbes, tijdsbesparing, boze trainers en commotie achteraf.

  Het wordt tijd dat de clubs hun verantwoordelijkheid opnemen en niet alles afschuiven op falende arbitrage. Wij geloven in het systeem, maar voer grote aanpassingen door. De videoref faalt, lang leve de videoref!

  Daan Slingers
  Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be

  Poll

  Is de videoref een meerwaarde?

  (702 stemmen)

  Plaats een reactie

  zaterdag 12 augustus 2017 om 13:58
  Blijkbaar niet he.....
  Vind ik leuk
  User251 +1451
  zaterdag 12 augustus 2017 om 14:00
  Allemaal goed en wel met die "challenges" maar het voetbal is de tennis niet
  Vind ik leuk
  buck +2104
  zaterdag 12 augustus 2017 om 14:33
  Challenges zal het toekomstig worden zeker?Vind het geen slecht gedacht.
  Vind ik leuk
  reality +317
  zaterdag 12 augustus 2017 om 14:40
  De videoref heeft niet gefaald , die idioot die er zit naar te kijken heeft gefaald en of hij speelt het vals en dan zitten we in het criminele aspect, vraag hem eens of hij toevallig op Brugge gewed had.
  Vind ik leuk
  zondag 13 augustus 2017 om 14:23
  Een beetje voor de 1-2 werd Dennis afgefloten voor buitenspel. Hij was weg op doel, dus mogelijk ook een doelpunt. Dat moeten ze zeker bespreken wat ze moeten doen in zulke fases. Wat die penalty betreft. Die moet niet meer besproken worden. De videoref heeft gemist. Dat weet iedereen.
  Vind ik leuk
  zaterdag 12 augustus 2017 om 14:41
  Elke ploeg 2x per match zelf laten kiezen....
  Vind ik leuk
  Regaal +973
  zaterdag 12 augustus 2017 om 19:45
  Typisch Belgisch :-) Dan moet er toch weer een ongeloofwaardige uitleg gezocht worden waarom die penalty er niet kwam.

  Wat is het toch moeilijk om gewoon toe te geven dat men fout is. (en nu spreek ik niet alleen over voetbal hoor)
  Vind ik leuk
  DeGreatOld +272
  maandag 14 augustus 2017 om 09:33
  Huidige formule van de videoref werkt niet. Da s niet de schuld van de vrijwilligers (80 euro allicht net genoeg voor verplaatsing, lichte maaltijd en n lunch). Dat die van de voetbalbond maar eens naar rugby gaan zien, of gaelic football bvb. Het is de veldarbiter die initiatief neemt en uiteindelijke beslissing neemt, na herbekijken van beelden op groot scherm. Heel het stadion volgt gewoon mee. Dus geen last van slapende videorefs, noch van verschuiven van eindverantwoordelijkheid van veldarbiter naar die in het busje.
  Vind ik leuk
  Patfey +4317
  maandag 14 augustus 2017 om 09:57
  Een dik pak onzin, met dat eeuwige, idiote argument van "competitievervalsing". De ene scheidsrechter fluit beter dan de andere, dus ook competitievervalsing? Zo kan je nooit vooruit. Alle matchen ware beter, maar als dat niet kan, doen met wat wel kan.
  Vind ik leuk
  Julien +1029
  maandag 14 augustus 2017 om 10:34
  Challenges werken contraproductief want zo haal je om de haverklap het ritme uit de wedstrijd en dit wil niemand. Voetbal is geen tennis. Laat de beslissing om een spelfase te herbekijken over aan één (of meerdere) van de vier (of zes) (assistent)-scheidsrechters. De videoref hoeft het initiatief hiertoe niet te nemen want hij heeft enkel een aanvullende functie. De unanieme eindbeslissing komt toe aan de hoofdscheidsrechter en de vierde scheidsrechter nadat beiden gezamenlijk de bewuste fase herbekeken.
  [Reactie gewijzigd op maandag 14 augustus 2017 om 10:43]
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws

  'De Belgische videoref faalt, lang leve de videoref!'